Szépség

Kincset √©rŇĎ sp√°k a Holt-tenger partj√°n

Kincset √©rŇĎ sp√°k a Holt-tenger partj√°n

A magas s√≥koncentr√°ci√≥j√°r√≥l¬†h√≠res Holt-tenger vize √©s kiv√°l√≥¬†gy√≥gyhat√°s√ļ iszapja m√°r az¬†√≥korban is ismert volt. E rendk√≠v√ľli¬†term√©szeti adotts√°gokra¬†napjainkban egyre t√∂bb spa¬†telep√ľl r√°, p√©ld√°ul Jord√°ni√°ban,¬†abban az orsz√°gban, ahol ha lehet,¬†m√©g a kor√°bbiakn√°l is egyre¬†nagyobb a kultusza a j√≥ k√∂z√©rzeti¬†szolg√°ltat√°soknak.

 

HOLT-TENGER:¬†A¬†S√ď SZ√ĀMTALAN¬†J√ďT√ČKONY HAT√ĀSA

A mintegy 1050 km¬≤ kiterjed√©sŇĪ Holt-tengert a¬†Jord√°n foly√≥ vize t√°pl√°lja, partjai pedig Izrael, az¬†Auton√≥m Palesztin Ter√ľlet √©s Jord√°nia ter√ľlet√©re¬†esnek. M√≠g a tengerv√≠z √°tlagos s√≥tartalma¬†√°ltal√°ban 4 √©s 6% k√∂z√© esik, addig a Holt-tenger¬†viz√©nek eset√©ben ez az ar√°ny 22‚Äď25%-os,¬†hihetetlen√ľl magas. N√°triumtartalma literenk√©nt¬†275 gramm, m√≠g m√°s tengerek viz√©ben¬†literenk√©nt mind√∂ssze 35 grammnyi n√°trium¬†fordul elŇĎ. A Holt-tenger vize l√©nyeg√©ben egy¬†k√ľl√∂nleges ‚Äěs√≥kokt√©l‚ÄĚ, amelynek √∂sszet√©tele¬†nagyban k√ľl√∂nb√∂zik a tengerek √©s √≥ce√°nok¬†viz√©nek √∂sszet√©tel√©tŇĎl. Legnagyobb ar√°nyban¬†magn√©zium-klorid √©s k√°lium-klorid alkotj√°k az¬†oldatot. E k√©t hat√≥anyag k√ľl√∂nlegesen j√≥ hat√°ssal¬†van az immunrendszerre, a v√©rkering√©sre¬†√©s k√ľl√∂nf√©le bŇĎrprobl√©m√°kra (p√©ld√°ul az ekc√©m√°ra).¬†A Holt-tenger k√∂rnyezet√©ben a levegŇĎ is¬†m√°s: √≥zonban √©s oxig√©nben rendk√≠v√ľl gazdag,¬†√©s j√≥val hat√©konyabban szŇĪri meg az UVB- √©s¬†UVA-sugarakat, ez√©rt a Holt-tenger partj√°n¬†hosszabb ideig lehet napon tart√≥zkodni a le√©g√©s,¬†bŇĎrk√°rosod√°s vesz√©lye n√©lk√ľl.¬†A Holt-tenger a bolyg√≥ legm√©lyebben fekvŇĎ ter√ľlete¬†(a tengerszint alatt 417 m√©terrel helyezkedik¬†el). A fennmaradt √≠r√°sos eml√©kek alapj√°n¬†tudjuk, hogy a v√≠z √©s az iszap j√≥t√©kony hat√°sait¬†m√°r Kleop√°tra kir√°lyn√© is √©lvezte: bŇĎr√©nek¬†sz√≠n√©t √©s haj√°nak selymess√©g√©t a Holt-tenger¬†iszapj√°b√≥l k√©sz√≠tett maszkokkal, pakol√°sokkal¬†igyekezett megŇĎrizni. A k√∂rny√©k sp√°inak szerelmesei¬†is fŇĎk√©nt ennek a rendk√≠v√ľli hat√°s√ļ¬†iszapnak a j√≥t√©tem√©nyeit haszn√°lj√°k ki: eg√©sz¬†test√ľket bekenik az iszappal, amelyet maguk¬†emelnek ki a v√≠zbŇĎl f√ľrdŇĎz√©s k√∂zben, vagy a¬†kezelŇĎkabinokban k√©rnek iszapos pakol√°sokat.¬†A jellegzetes z√∂ldes sz√≠nŇĪ iszapot a maxim√°lis¬†hat√°s √©rdek√©ben holt-tengeri s√≥s f√ľrdŇĎz√©s¬†vagy s√≥val v√©gzett testrad√≠roz√°s ut√°n kell¬†felvinni a bŇĎrre.¬†A part teljes hossz√°ban, minden√ľtt iszappal¬†bekent testŇĪ vagy a s√≥s tengerv√≠zben lebegŇϬ†embereket l√°tni. Sok k√∂z√∂tt√ľk az orosz turista,¬†akik k√ľl√∂n√∂sen nagy rajong√≥i a holt-tengeri¬†iszapk√ļr√°knak. Az eg√©sz vil√°gon egyed√ľl√°ll√≥¬†term√©szeti adotts√°gok val√≥ban meg√©rik az¬†utaz√°st, az idŇĎt √©s a p√©nzt. Semmivel √∂ssze¬†nem hasonl√≠that√≥ az az √©lm√©ny, ami itt v√°r az¬†emberre.¬†A v√≠z √©lvezete mellett Jord√°nia csod√°latos l√°tnival√≥kat¬†is k√≠n√°l. Itt van p√©ld√°ul Az Arab-f√©lszigetrŇĎl¬†√©rkezŇĎ nom√°d n√©pcsoport, a nabateusok¬†√°ltal szikl√°b√≥l √©p√≠tett s√≠rok v√°rosa, Petra,¬†vagy a h√≠res N√©bo hegye, amelyrŇĎl hal√°la elŇĎtt¬†M√≥zes megl√°thatta az √≠g√©ret f√∂ldj√©t. Itt van Bet√°nia¬†v√°rosa is, √©s a hely, ahol a bibliai hagyom√°ny¬†szerint J√©zust J√°nos megkeresztelte‚Ķ¬†Kiss√© t√°volabb, Aqaba v√°rosa pedig m√°r a V√∂r√∂s-¬†tengerre √©s annak sz√©p strandjaira n√©z.

SV√ĀJCI MINŇźS√ČG EGY¬†ARAB SP√ĀBAN

A Holt-tenger adotts√°gait ma sz√°mos spa¬†igyekszik kihaszn√°lni. A helyben rendelkez√©sre¬†√°ll√≥, gy√≥gyhat√°s√ļ term√©szetes anyagokat¬†magas sz√≠nvonal√ļ kezel√©sek sor√°n igyekeznek min√©l hat√©konyabban felhaszn√°lni, √©s a¬†gy√≥gyturizmus h√≠veinek szolg√°lat√°ba √°ll√≠tani.¬†A Moevenpick volt az elsŇĎ spa, amely ezzel a¬†c√©llal j√∂tt l√©tre a Holt-tenger partj√°n.¬†A napk√∂zben sokszor a 40 ¬įC-ot is meghalad√≥,¬†nehezen viselhetŇĎ hŇĎs√©g elŇĎl a turist√°k sz√≠vesen¬†h√ļz√≥dnak be az enyhet ad√≥ kezel√©seket¬†k√≠n√°l√≥ sp√°kba. A Spa Zara p√©ld√°ul kialak√≠t√°s√°ban¬†h√≠ven ŇĎrzi a napt√≥l v√©dett, √°rnyas belsŇϬ†terek, belsŇĎ udvarok √©p√≠t√©szet√©nek hagyom√°ny√°t.¬†De term√©szetesen tartozik hozz√° a vend√©gek¬†minden ig√©ny√©t kiel√©g√≠tŇĎ szabadt√©ri medence¬†is, kil√°t√°ssal a tengerre‚Ķ¬†A ‚Äěk√∂z√©rzetjav√≠t√≥ klinika‚ÄĚ elnevez√©sre is m√©lt√≥,¬†gy√∂ny√∂rŇĪ kialak√≠t√°s√ļ int√©zm√©ny hatalmas, klimatiz√°lt¬†fogad√≥term√©ben egy mosolyg√≥s beduin¬†k√∂sz√∂nti a l√°togat√≥kat. A hidroter√°pi√°s helyis√©g¬†hangulat√°t egy sz√©p sz√∂kŇĎk√ļt √©s n√©h√°ny¬†k√ľl√∂nleges krist√°lyv√°za adja meg. A kinti, √©getŇϬ†naps√ľt√©s √©s a tenger s√≥s vize ut√°n az √©rkezŇϬ†vend√©gnek igazi fel√ľd√ľl√©st, ellazul√°st jelenthet¬†a j√≥ k√∂z√©rzeti ter√°pi√°s int√©zet egyik ‚Äěwelcome¬†szolg√°ltat√°sa‚ÄĚ, a tr√≥pusi esŇĎ. A vend√©geknek¬†a spa napi √∂tsz√∂ri alkalommal t√≠zperces f√ľrdŇĎz√©st¬†javasol a tengerv√≠zben. A magas s√≥tartalom¬†miatt azonban a bŇĎrt felt√©tlen√ľl hidrat√°lni,¬†t√°pl√°lni kell a f√ľrd√©sek ut√°n: term√©szetesen¬†ehhez is rendelkez√©sre √°llnak a megfelelŇĎ kezel√©sek.¬†A test rehidrat√°l√°s√°ra nagyon fontos a¬†megfelelŇĎ mennyis√©gŇĪ folyad√©kbevitel is azok¬†sz√°m√°ra, akik r√©szt vesznek egy ilyen holt-tengeri¬†k√ļr√°n.¬†A term√©szetes k√∂rnyezet j√≥t√©kony, de a bŇĎr kisz√°rad√°s√°val,¬†erŇĎs napterhel√©ssel √©s magas¬†s√≥koncentr√°ci√≥val egy√ľtt j√°r√≥ hat√°sait a spa¬†k√©nyeztetŇĎ, egyens√ļlyteremtŇĎ, helyre√°ll√≠t√≥ kezel√©sei¬†eg√©sz√≠tik ki, √©s ennek a minden lehets√©ges¬†elŇĎnyt mag√°ban egyes√≠tŇĎ kezel√©snek¬†m√°r n√©h√°ny nap ut√°n j√≥l l√°that√≥, csod√°latos¬†eredm√©nyei vannak.

Személyre szabott kezelések

A spa t√∂bb mint 70 f√©le kezel√©st k√≠n√°l. K√∂z√∂tt√ľk¬†egyik-m√°sik igazi ‚Äěbest sellernek‚ÄĚ-nek sz√°m√≠t.¬†Ilyen p√©ld√°ul a holt-tengeri s√≥val √©s esszenci√°lis¬†olajokkal v√©gzett bŇĎrrad√≠roz√°s. A test bŇĎre¬†az erŇĎteljes √°td√∂rzs√∂l√©s ut√°n csod√°latosan finom, puha √©s egyenletes felsz√≠nŇĪ lesz. Szint√©n¬†k√∂zkedveltek term√©szetesen az agyagos¬†maszkok, pakol√°sok, testtekercsel√©sek: a z√∂ld¬†vagy fekete agyagot a Holt-tengerbŇĎl nyerik,¬†esszenci√°lis olajokkal √©s n√∂v√©nyi kivonatokkal¬†d√ļs√≠tj√°k, √ļgy kenik a bŇĎrre. A kezel√©sek ig√©nybev√©tel√©nek¬†elŇĎfelt√©tele, hogy a test bŇĎre teljesen¬†√©p legyen: a sebekbe, horzsol√°sokba jut√≥¬†s√≥ ugyanis rendk√≠v√ľl kellemetlen hat√°s√ļ lehet.¬†N√©h√°ny √°r a miheztart√°s v√©gett: egy 7 napos¬†k√ļr√°t itt 881, egy 5 naposat 679 US doll√°r√©rt¬†lehet ig√©nybe venni. Egy 55 perces ‚ÄěThalgo¬†Facial‚ÄĚ arckezel√©s pedig 81 doll√°rba ker√ľl.¬†A spa √©s a neki otthont ad√≥ hotel 1999-ben¬†√©p√ľlt, a hagyom√°nyos arab √©p√≠tkez√©s st√≠lusa¬†szerint. Meg kell hagyni: n√©h√°ny kisebb-nagyobb¬†jav√≠t√°si, helyre√°ll√≠t√°si munk√°latra m√°r¬†helyenk√©nt bizony sz√ľks√©g lenne‚Ķ¬†A sz√°llodakomplexum 340 szob√°t foglal mag√°ban,¬†√©s olyan benyom√°st kelt, mintha egy¬†√≥kori nagy faluban √©lne az ember, valamelyik¬†gy√∂ny√∂rŇĪ o√°zisban, de a 20. sz√°zadi komfort¬†valamennyi v√≠vm√°ny√°val felszerelten. A klimatikus¬†viszonyokhoz √©p√≠t√©si elveikkel is alkalmazkod√≥,¬†kiss√© s√∂t√©t, √°rny√©kos szob√°k a teljes kikapcsol√≥d√°st,¬†a pihen√©s szolg√°lj√°k: maguk is¬†r√©szei a j√≥ k√∂z√©rzeti √©s relax√°ci√≥s k√ļr√°knak‚Ķ¬†Egy nemr√©g befejezett projekt keret√©ben a tengerparti¬†strand felszerelts√©ge j√≥val korszerŇĪbb¬†lett, √©tteremmel, b√°rral, sokf√©le √ļj szolg√°ltat√°ssal¬†gazdagodott. √Čp√ľlt egy √ļj, k√∂zvetlen√ľl¬†a tengerre n√©zŇĎ f√ľrdŇĎmedence is, szol√°riumok¬†l√©tes√ľltek, elk√©sz√ľlt egy, a sz√°llodavend√©geket¬†egyenesen a tengerpartig sz√°ll√≠t√≥ √ľveglift is.¬†Tizenkilenc szoba tengerre n√©zŇĎ terasszal bŇĎv√ľlt,¬†√©s √ļjakra, modernebbekre cser√©lt√©k a spa¬†berendez√©si t√°rgyait √©s felszerel√©seit is. Sokat¬†√≠g√©rŇĎ fejleszt√©sek egy gy√∂ny√∂rŇĪ k√∂rnyezetben¬†√©p√ľlt, val√≥ban impoz√°ns l√©tes√≠tm√©nyben‚Ķ

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gr√©ta-t, de a legfontosabb k√©t dolog, amit tudni kell, hogy az optimista √©s prec√≠z, term√©szetesen bar√°ts√°gos, szeml√©lŇĎdŇĎ √©s racion√°lis, de kisebb d√≥zisokban, √©s gyakran elk√©nyeztetik a nem √©rz√©ketlen szok√°sok is.

Az optimizmusa azonban, ami√©rt gyakran im√°dj√°k. A bar√°tok gyakran sz√°m√≠tanak r√≥la √©s romantikus term√©szet√ľkre a sz√ľks√©g idej√©n.

Persze senki sem t√∂k√©letes, √©s Bogd√°nnak sz√°mos hib√°ja van. A tisztess√©g √©s az instabilit√°s hajlamos az √ļton j√°rni, b√°r ink√°bb szem√©lyes szinten, mint m√°sok sz√°m√°ra.

Szerencs√©re a pontoss√°ga √°ltal√°ban ott van, hogy enyh√≠tse a f√ļj√°sokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email c√≠met nem tessz√ľk k√∂zz√©. A k√∂telezŇĎ mezŇĎket * karakterrel jel√∂lt√ľk