Hogyan küzdjünk a narancsbőr ellen?

[Total:    Average: /5]

Hogyan küzdjünk a narancsbőr ellen?

A cellulit a nők széles körét érintő probléma. Nem véletlen hát, ha ezzel kapcsolatban gyakran tesznek fel kérdéseket a vendégek a kozmetikusnak. A helyes válaszokhoz nyújt segítséget a Laboratoires Garnier által összeállított alábbi cikk, amelyből érdekes és hasznos információkat tudhatunk meg a cellulitról.

A cellulit előfordulása testalkattól, súlytól, morfológiai adottságoktól függetlenül igen gyakori előfordulást mutat a nőknél. A probléma hátterében a bőrben megszaporodó zsírsejtek állnak, amelyek a narancs bőrére emlékeztető rajzolatot adnak a bőrfelszínen. A cellulit általában a combok, a csípő és a fenék területén jelentkezik, néha előfordul a térdek belső oldalán is. A 30 évnél idősebb nők 90%-ánál fennálló problémáról van szó, amely ellenáll a kezelések nagy részének, és állapota csak nagyon nehezen javítható.

A cellulit oka és eredete

Dr. Martine Baspeyras bőrgyógyász szakorvos összefoglalója a cellulitról

Hogyan keletkezik a cellulit?
A szervezet a zsírsejtekben raktározza el az energiát. A zsírsejtek (vagy más néven adipociták) óriási méretnövekedésre képesek. A cellulit a test jellegzetes területein, mindenekelőtt a csípő, a fenék és a combok zónájában jelenik meg. Az utóbbi időben szokás beszélni az ún. „anatómiai” cellulitról. A zsírsejtek a női szervezetben vertikálisan rendeződnek el, míg a férfiak bőr alatti kötőszövetében ferde elrendeződést mutatnak. Mindemellett a női bőrben a dermist a subcutistól elválasztó határ, ahol a zsírsejtek elhelyezkednek, sokkal kevésbé ellenálló, kevésbé vastag, mint a férfi ak bőrében. Ezért a megnövekedő zsírsejtek könnyen benyomulhatnak az irhába, a kötőszöveti rostok közé, kis zsírgöböket alkotva. A jellegzetes narancshéjszerű mintázat, a „narancsbőr” azért jön létre, mert az irhában található kollagénrostok kemény csomókat képeznek a betolakodó adipociták körül.

A cellulit kialakulásának kedvező tényezők
A cellulit kialakulásának hátterében többféle ok állhat: öröklött hajlam, hormonális változások, túlsúlyosság, a fizikai aktivitás hiánya vagy a rossz fogyókúrás szokások. A cellulit megelőzéséhez nagyban hozzájárulhatunk megfelelő, egészséges táplálkozással és rendszeres testmozgással.

Küzdelem a cellulit ellen
A cellulit tüneteinek mérséklésében a speciális masszázs igen hatékony módszer. A mindennapos cellulitmasszázs eredményeképpen jelentősen csökkenteni lehet a bőrfelszínen is jól látható „narancsbőrt”.

Az adipociták

Dr. Jocelyne Raison, táplálkozásés elhízástudományi szakértő összefoglalója a zsírsejtek és a zsírszövet felépítéséről

Hogyan épül fel a zsírszövet?
A zsírsejtek a zsírt trigliceridek formájában tárolják el a szervezetben. Az osztódással létrejött sejtekből kialakuló újabb, még differenciálatlan sejtek az adipogenezis folyamatában először preadipocitává, majd adpocitává alakulnak. A preadipocitákból újabb adipociták létrehozásának képessége felnőttkorban is megmarad, és ez a képesség akár túlzott aktivitással is működhet a szervezetben. E túlzott aktivitás eredményeképpen megszaporodhat a bőr alatti kötőszövetben a zsírsejtek száma és a mérete is, ez pedig szinte egyenes úton vezet a cellulit kialakulásához.
Az adipociták legfontosabb funkciói
Az adipociták olyan receptorokkal rendelkeznek, amelyek gátolják vagy éppen ösztönzik a lipolízist (a zsír lebomlását a szervezetben). E receptorok eloszlásának mértéke nem egyenletes, hanem attól függ, hogy a zsírszövet mely testtájon helyezkedik el. A lipolízist gátoló receptorokkal a legnagyobb számban a bőrfelszínhez közelebb eső zsírsejtek bírnak. Ez magyarázza, hogy a zsírszövet miért a felszíni rétegek felé gyarapodik, és miért kozmetikai kezelések lehetnek a leghatékonyabbak vele szemben. Az adipociták a szervezet energiaigényének megfelelően raktározzák el, illetve szabadítják fel a bennük tárolódó energiát. A zsírsejtek tárolókapacitása igen nagy, trigliceridekkel telve akár saját méretük több tízszeresére is megnövekedhetnek. Ebben az óriási méretű állapotukban azonban nyomják a környező sejteket, szöveteket, gátolják a vér- és nyirokkeringést, a testnedvek szabad áramlását, így vízvisszatartást, ödémásodást idéznek elő a szervezetben.
Az adipocitákkal kapcsolatos legújabb felismerések
A legújabb tudományos kutatások azt igazolják, hogy az adipociták szerepe a szervezetben jóval túlterjed az energia szükséges mér-tékű tárolásán vagy felszabadításán. Ma már tudjuk, hogy a zsírsejtek a hormonokhoz hasonló anyagokat választanak ki, amelyeknek hatása lehet lokális vagy az egész szervezet működését befolyásoló (ilyenek például az adipokinok).
Adipociták és harc a narancsbőr ellen
A cellulit kialakulásában három tényező játszik meghatározó szerepet:
• a zsírsejt működési zavara,
• a támasztószövet speciális hegesedése (fibrózis),
• a vízvisszatartás.
Annak függvényében, hogy e három tényező közül melyik tekinthető meghatározónak egy konkrét esetben, a cellulit három típusát különböztetjük meg:
• fibrózissal járó cellulit,
• vegyes cellulit,
• vízvisszatartással járó cellulit.

HÁROM NŐTÍPUS, HÁROM KÜLÖNBÖZŐ PROBLÉMA

A vízvisszatartással járó cellulit
„Évek óta vízvisszatartási gondokkal küzdök. A nap végére egészen feldagadnak a szöveteim, ödémás vagyok. Mit tehetek ez ellen?” Marina, 32 éves
Szakorvosi tanács:
„A vízvisszatartás összetett probléma. Kialakulását befolyásolja a vérkeringés, a táplálkozás, hormonális tényezők és genetikai meghatározottság. Egyéb kiváltó okként szerepelhet még: az álló munkavégzés, a sok gyaloglás, a testet érő közvetlen hőhatás, röviden minden olyan tényező, ami az erek kitágulását okozhatja. Minden nap több liternyi víz áramlik keresztül a szervezeten. Hormonzavar, illetve a rossz vér- és nyirokkeringés hatására a szövetek között rekedhet a víz egy része. Anticellulit kezeléssel és drénező masszázzsal segíthetjük a bőr mikrokeringésének helyreállását.”
Nehezen kezelhető, fibrózissal járó cellulit
„Szeretnék javítani a combomon és a csípőmön kialakult cellulit állapotán. Ha a két ujjam közé csípem a bőrt, fájdalmat érzek, és főleg egyáltalán nem esztétikus a bőröm látványa ezeken a területeken. Mit tehetek?”– Catherine, 38 éves
Szakorvosi tanács:
„A cellulit makacsabb, fájdalommal is járó eseteinél gyakori a zsírsejtek beékelődése a kollagénrostok közé, valamint a különböző vér- és nyirokkeringési zavarok megjelenése. A leginkább éritett területek általában a comb külső, illetve a térd belső vonala. Javulás várható valamely anticellulit készítménnyel végzett alapos, mélyreható és rendszeres masszázstól. Legalább ugyanilyen fontos emellett a rendszeres „zsírégető” testmozgás, például az úszás vagy a futás. Hetente többször, alkalmanként 40 perces, kitartó mozgásra van szükség ahhoz, hogy a zsír lebontódjon, tónust kapjanak az izmok és megerősödjön a vér- és nyirokkeringés.”
Diffúz cellulit, felesleges kilók
„Fiatal korom ellenére hízásra hajlamos vagyok, és helyenként már látszanak a cellulit jelei a bőrömön. Aggódom, és tenni szeretnék valamit, mert így nem érzem jól magam a bőrömben.”– Raphaëlle, 27 éves
Szakorvosi tanács:
„A cellulitnak ez az enyhe változata a zsírsejtek proliferációjával és hízással jár együtt. Ebben az esetben a cellulit nemcsak a szokásos testtájakon jelenik meg, hanem gyakorlatilag mindenütt, ahol zsírszövetek vannak a bőrben. Egy megfelelő bőrfeszesítő, tonizáló készítmény sokat javíthat a bőr állapotán.”
About Kelemen Gréta 396 Articles
"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is. Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején. Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára. Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*