Az arc öregedésének kezelése

[Total:    Average: /5]

Az arc öregedésének kezelése

A társadalom manapság óriási értéket tulajdonít a fiatalságnak, ezért érthető módon mindenki igyekszik megakadályozni, hogy az öregedés jelei megnyilvánuljanak a bőrén. Fiatalnak maradni azonban észrevétlenül szeretnének az emberek, diszkréten eltitkolva környezetük előtt, hogy esztétikai beavatkozáson estek át.

 

Ma már a jól látható eredményeket felmutatni tudó, sikeres esztétikai műtétek vagy kezelések, amelyekről fotókkal szépen dokumentált módon számolhat be a média, a páciens szempontjából nézve inkább lelepleződést, kudarcot jelentenek. Fiatalodni ugyanis diszkréten, mértéktartó módon, a természetesség látszatának maximális megőrzésével kell, úgy, hogy az arc változásai akár kipihentségnek, belső derű külső megnyilvánulásának hassanak a külső szemlélő számára, és ne árulják el a páciens szépségért tett erőfeszítéseit. Az esztétikai orvosi kezeléseket egyre fiatalabb korban kezdik el igénybe venni a páciensek, amikor még a non-invazív eljárásokkal is nagyon szép eredményeket lehet elérni. Új generációs termékek egész tárháza áll rendelkezésre, amelyek segítségével finom, alig észrevehető, abszolút természetes hatást eredményező korrekciók hajthatók végre a fiatalságukat megőrizni vágyó nők (és férfiak) arcán.

AZ ARC RESTRUKTURÁLÁSA

Az arc öregedése nemcsak a ráncok megjelenésében nyilvánul meg, hanem a gravitáció hatásának következtében jelentkező morfológiai változásokban is tetten érhető. A bőr alatti zsírszövetek, amelyek az arcnak teltséget és fiatalos jelleget adnak, idővel átrendeződnek, „lejjebb csúsznak” az arcon. Ezért a fiatalos külső eléréséhez önmagában nem elegendő csak a ráncok kezelése: az arc egészének harmonikus megjelenését kell elérni, amelyhez az arc morfológiájának helyreállítása, egyes területeken volumenének növelése is hozzá tartozik.A ráncok kétféle kezelést igényelnek:
• A mimikai ráncok, mint például a homlokráncok vagy a szemkörnyéki szarkalábak kezelésére kiválóan alkalmas a botulinum toxin, amely az izmok erőteljes összehúzódásának gátlásán keresztül csökkenti a mimikával együtt járó ráncok kialakulását.
• A volumentvesztéssel és a bőr öregedésével összefüggésben kialakuló ráncokat megfelelő töltőanyagokkal lehet korrigálni. A feltöltő injekciók egyéni érzékenységtől, és a kezelendő terület elhelyezkedésétől függően kisebb vagy nagyobb mértékben kellemetlenek lehetnek a páciens számára (a száj környéke például nagyon érzékeny zónának számít). A kellemetlenségek enyhítésére mára már olyan hyaluronsavas termékek is forgalomba kerültek, amelyek a helyi érzéstelenítésről gondoskodó hatóanyagokat is tartalmaznak. A bőrbe fecskendezett töltőanyagok hatása nagyjából 6–8 hónapon keresztül érvényesül, azután a kezelést meg kell ismételni. A ráncoknak ezt a típusát (például a száj környékén kialakuló finom ráncokat) töltőanyagokkal lehet a legszebben korrigálni.

A HYALURONSAV

A leggyakrabban alkalmazott töltőanyagoknak ma a hyaluronsav alapú készítmények számítanak. A hyaluronsav természetes formában is megtalálható az emberi szervezetben: részt vesz a bőr hidratáltságának fenntartásában, és jelen van például az ízületi folyadékban is, ahol a megfelelő viszkozitásáról gondoskodik, és ezáltal védi a porcokat a mechanikai kopástól. A szervezetben többféle funkciót betöltő, természetes előfordulása miatt a hyaluronsav molekula feltöltőanyagok fő összetevőjeként is rendkívül jól tolerálható a szervezet számára. A hyaluronsav injekció éppen ezért csak a legritkább esetekben kontraindikált. A komplikációk esélyének kizárása érdekében azonban a kezelőorvosnak mindig ismernie kell, hogy páciense milyen gyógyszeres kezelés alatt áll, milyen betegségeken esett át a múltban, illetve a tervezett kezelés időpontjában van-e valamilyen betegsége. A hyaluronsav alkalmazásának az a hátránya, ami tulajdonképpen az előnye is: mivel néhány hónap alatt teljesen felszívódik, maradéktalanul lebomlik a szervezetben, ezért a kezeléstidőről időre meg kell ismételni. Éppen emiatt ugyanakkor az újabb és újabb feltöltések mindig lehetőséget adnak a kezelésnek az arc morfológiai változásait követő módosításaira, és ezáltal az optimális megjelenés folyamatos fenntartására is. A rendelkezésre álló, hyaluronsav alapú termékek skálája igen széles, a készítmények szövődménymentes használatát és hatékonyságát pedig tudományos eredmények igazolják. A forgalomban lévő töltőanyagok közül a hyaluronsavas készítmények széles körben alkalmazhatók és nagyon közkedveltek. Különösen jól használhatók a mindennapi praxisban azok a termékek, amelyek homogén gél állaguknál fogva egyenletesen eloszlathatók a bőr alatt, és ezért különösen szép és harmonikus hatást garantálnak. Egyetlen beavatkozás alkalmával feltölthetőek például az orcák és megemelhető az arc. Gyakran válik szükségessé a kissé formáját vesztett áll körvonalainak rendezése, illetve az idővel erőteljesebben bemélyedő halántéktájék remodellálása is.

ÖSSZEFOGLALÁS

A több arcterületet is érintő, kisebb beavatkozások elvégezhetőek akár egyetlen alkalomból álló kezelés során is. Más esetekben viszont, ha a páciens állapota úgy kívánja, az arc általános megjelenésének javítása érdekében szükségessé válhat egy több alkalomból álló, átfogó kezelési terv kidolgozása is. A kezelési tervet a szakorvos minden esetben személyre szabottan és a pácienssel szorosan együttműködve készíti el. A botox és a hyaluronsav készítményekkel végzett rendszeres korrekciókkal rendkívül eredményesen lehet felvenni a küzdelmet az arc öregedésével szemben. A tudomány mai állása szerint ezek a töltőanyagok valóban várakozáson felüli eredményeket adnak, és lehetőséget teremtenek arra, hogy segítségükkel a páciens harmonikus módon jusson el az öregségig.

Kommentár

És ami még a tarsolyunkban van…
Ami az arc öregedésének kezeléséről szóló írást illeti, való igaz, hogy a non-invazív beavatkozások egyre nagyobb teret hódítanak a plasztikai sebészetben. Már korábban is leírtuk (LNE, 2009. februári szám), hogy a töltőanyagok közül a legbiztonságosabbak a hyaluronsav-származékok. Egyetlen hátulütőjük mindöszsze a kezelés magas költségében mutatkozik, mégpedig rendszeresen, hiszen a hyaluronsav – ahogyan a botox is – lebomlik a szervezetben, ezért a kezelést fél-, egyévente ismételni kell. Egyes klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a bőr rétegei közé beinjekciózott hyaluronsav nemcsak térfogata miatt fejti ki ránckisimító hatását, de képes a szervezet saját kollagén- és rugalmasrost- képzését is serkenteni. Ugyanakkor érdemleges volumennövelésre – a már említett költségesség okán – nem igazán használható. Szerencsére a hyaluronsav- és botoxkezelések mellett még számos bőrfiatalító eljárás áll rendelkezésünkre, melyek nem feltétlenül vetélytársak, de helyesen alkalmazva kiegészítik egymás jótékony hatását. Ide tartozik a lézeres bőrfi atalítás, a bőr mélyére befűzhető rögzítőszálak alkalmazása és a saját zsírsejtekkel történő feltöltés is. Az arc struktúráinak megemelésére a töltőanyagok biztosan nem alkalmasak – erre valók a befűzhető rögzítőszálak –, nagyobb mennyiségű volumennövelést pedig tartósan és hatékonyan csak saját zsírsejtek átvitelével lehet elérni. A bőr szerkezetének átépítését – akár egyszeri kezeléssel is – a lézeres beavatkozások tudják produkálni. A homlokráncok és a szarkalábak műtét nélküli kezelése botox nélkül el sem képzelhető. A fentiekből egyértelműen következik, hogy a bőrfi atalítás, az öregedés jeleinek elfedése komplex feladat. Legjobban és leghatékonyabban akkor tudunk eredményt elérni, ha a fent említett eljárások mindegyike rendelkezésünkre áll, és valamennyit a saját rendeltetésének megfelelően használjuk.

About Kelemen Gréta
"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is. Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára. Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Author:

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is. Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején. Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára. Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük