Egészség

A szőlő: a szépség természetes forrása

A szőlő: a szépség természetes forrása

A szőlő húsától a magján át a leveléig minden részében számos kitűnő hatóanyagot rejt, amelyek hidratáló, hegképző és szabad gyök ellenes hatásaikról ismertek.

A szőlő bőrélénkítő és fehérítő tulajdonságainak kozmetológiai kihasználása egészen a 17. századra nyúlik vissza. XIV. Lajos udvarában divatban volt ugyanis, hogy óbort használtak a hölgyek az arcra, s ezzel adták vissza a bőr sugárzó frissességét, ragyogását. Napjainkban a táplálkozás-szakértők valamennyien egyetértenek abban, hogy napi egy pohár vörösbor fogyasztása kifejezetten jó hatással van a szervezetre. A kozmetológusok pedig a szőlőben található jótékony hatóanyagokat, mindenekelőtt a polifenolokat vizsgálják. Ezeket az öregedésgátló, antioxidáns molekulákat Joseph Vercauteren fedezte fel a szőlőben, s felfedezése nyomán a ’90-es években indult meg Franciaországban az első szőlő alapú, polifenolokban gazdag, luxus kategóriás kozmetikai készítmények gyártása. A szőlőben nagy mennyiségben megtalálható polifenolok az epidermisz saját természetes védekezőképességét erősítik meg, és rendkívül hatékonyan veszik fel a küzdelmet az öregedésért felelős szabad gyökökkel szemben.

KÜZDELEM A SZABAD GYÖKÖK ELLEN

Szabad gyökök jönnek létre gyakorlatilag minden, a szervezetre káros környezeti tényező hatására: a cigarettafüst, az ultraibolya sugárzás, a szélsőséges hőmérsékleti viszonyok, a fáradtság következményeként egyre szaporodnak a szervezetben a szabad gyökök, és hatásuk nem kevésbé pusztító, mint az élelmiszerekben. (A szabad gyökök felelősek például a vaj megavasodásáért, és szintén a szabad gyökök miatt fonnyadnak meg idővel a zöldségek, gyümölcsök is.) A bőr persze védekezik e káros hatás ellen, de víz, vitamin, ásványi anyag tartalékai egyre fogynak az idő előrehaladtával, és a sejtek szerkezetében is változások következnek be, az öregedési folyamat pedig feltartóztathatatlanul halad előre. A bőr barrier funkciója az évek múlásával fokozatosan gyengül, egyre kevésbé képes ellátni a szervezetet kívülről védő köpeny szerepét: a bőr sérülékennyé válik, elfárad, funkciói gyengülnek, textúrája megváltozik.
A szőlőben nagy mennyiségben előforduló jótékony hatású összetevők azonban rendkívül eredményesen veszik fel a harcot a bőröregedésben elsődleges szerepet játszó káros molekulákkal szemben. A szőlőszem roppanó, fi nom gyümölcshúsa és apró magjai olyan értékes hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek a bőr számára közvetlenül felvehetőek és beépíthetőek szerkezetébe. A szőlő vitaminokat (C-, A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B9-, E-, P- és PP-vitamint), ásványi sókat, savakat, nyomelemeket (foszfort, káliumot, kalciumot, magnéziumot, ként, klórt, szilíciumot, mangánt, vasat, jódot, cinket és rezet) tartalmaz. És természetesen szabad gyök fogó polifenolokat, amelyek 20-szor, vagy akár 50-szer aktívabbak, mint az E-vitamin, és megakadályozzák a szövetekben természetesen jelen lévő, és a bőr fi atalos megjelenéséért elsősorban felelős hialuronsav, elasztin és kollagén károsodását. Egyes szőlő alapú ápoló készítmények hatóanyagai között feltüntetik a proantocianidint is, amely egy, a polifenolok családjába tartozó fl avonoid vegyület.

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük