A színek titkai

[Total:    Average: /5]

A színek titkai

 

Milyen lenne a világ színek nélkül? Minden bizonynyal unalmas és szürke… Ez a nyilvánvaló evidencia talán még inkább igaz az esztétika világára, ahol a színek különösen fontos szerephez jutnak. A szépségszalontól a spáig, a gyógyfürdőtől a thalassóig a színek mindenütt jelen vannak: logónk, munkahelyi környezetünk színválasztásában,  a színterápiában, a színek tulajdonságaiban, a csakrákban, az aurában, a színek pszichológiai hatásában, az öltözködésben… Számunkra, a kozmetikai szakma képviselői számára a színek alapos ismerete nagy kincs lehet. Fedezzük fel hát a világot mintegy varázsütésre megélénkítő színek szimbolikáját és különféle hatásait! Utazzunk együtt színországba! A fehér, a rózsaszín, a lila, a fekete, a barna, a szürke, az indigókék, a narancssárga, a zöld és a kék után lássuk ezúttal a sárgát!

 

Anyagi szín
Elsődleges szín
Forma
Háromszög: a minden szempontból nézve ragyogó gondolat szimbóluma. Egyúttal agreszszív, harcias jelleget is kifejez.
Hullámhossz
580–550 mμ
Rezgésszám
520–590 milliárd
Asszociációk
Intelligencia, ige, boldogság, melegség, energia, fény, intuíció, örömet okozó megérzés, siker. Vitaminok, kalóriák, méz, olaj, gabonafélék, kukorica, tojás, nyári pihenés, vakáció, szabadidő, a szürke hátköznapok ellenpólusa.
Szimbolika
• Öröm, vidámság, gőg, egoizmus, féltékenység, a szeretet és a bölcsesség felismerése, idealizmus, tudat, intellektus, cselekvés, napfény, arany.
• Kapzsiság, irigység, nevetségesség, házasságtörés, elégedetlenség, csalás, hamisság, kétely, gyanakvás, vizelet, széklet, epe, ördögi kisugárzás.
A SÁRGA
Kedveltség
Kedveli: 10,5% Nem kedveli: 16,5%
Létállapot vagy életfunkció
Lelkiség, gondolatiság, intelligencia, megértés, munka, szervezettség, társadalmi siker, szociális érzékenység, személyesség, én, önuralom, önbizalom, önkorlátozás.
Pszichikai, érzelmi hatás
A sárga serkenti az agyműködést, fokozza az intellektuális teljesítőképességet (pl. vizsgák alkalmával). A sárga a jó tanácsok, a helyes megérzések színe is.
Optikai hatás
Valamennyi szín közül a sárga a legfényesebb. Ennél a tulajdonságánál fogva a sárga szín mindig jól látható, de hosszú távon nézése fárasztja a szemet.
Környezet
A sárga világos, vidám, fiatalos, fényt sugárzó szín. Optikailag növeli a térhatást, ezért a kis alapterületű helyiségek tényleges méretüknél nagyobbnak hatnak, ha sárgára festik a falukat. A citromsárga, a napsárga, a mézszín vidám, nyitott, közlékeny hangulatot árasztó színek. Segítik az önkifejezést.
Öltözködés
A sárga ösztönzi a kapcsolatok kialakulását, nyitottá tesz, és jó hatással van az intellektuális teljesítményre. Az akarat, a koncentráció és a döntések vonatkozásában az individualitás színe. Fokozza a határozottságot, a szellemi teljesítőképességet, segíti az összpontosítást, a döntéshozatalt, az egyéni szándék biztos felismerését, és javítja a látást.
Viselése ajánlott:
• Ha valaki meg akarja találni a megfelelő hangot másokkal.
• Ha javítani akar mások előtti szerepléseinek, társasági kommunikációjának hatékonyságán.
• Ha meg akar győzni másokat saját képességeiről.
• Ha szeretne valóban önmaga lenni.
• Ha szüksége van az agy és az idegek állapotának megerősítésére.
• A túlságosan sok sárga azonban autoriter magatartást, mások fölötti uralmat és gőgöt fejez ki.
Feng shui
Az egészség, a föld, a kapcsolatok színe.
Fontossági sorrendben
A hivatáshoz, munkához kötődő tevékenységek színe (bizonyítványok, címek, rangok, bankszféra).
Névjegykártyán, image-ben
A kommunikáció minden formája, hatékonyság, önkifejezés, társasági tevékenységek.
• Értékesítés, ügynöki tevékenység, szakértői tevékenység, tanácsadás, közvetítői tevékenység.
• Szabadidős tevékenységek.
Munkahelyi környezetben
Munkahelyen a sárga szín segíti a kommunikáció valamennyi formáját. Mivel az önkifejezés színe is, ezért ösztönzi az egyén minden olyan tevékenységét, amely lehetőséget nyújt a teljes önmegvalósításra.
Reklámban
A meleggel, a hővel kapcsolatos dolgok kifejezésére:
• Vajak,
• zsírok,
• olajak.
Terápiás tulajdonságok
A sárga fokozza a belső elválasztású mirigyek és az emésztőnedvek termelődését. Tonizálja az izmokat, stimulálja a motoros mozgást, aktiválja a fehérvérsejtek működését, élénkíti az agyműködést, növeli a szervezetben az adrenalinszintet izomfájdalmak, emésztési problémák, bél-, vese- vagy hólyagbántalmak esetén, kedvezően hat a gyomorrontásra, a hasi felfúvódásra, az ételallergiára, a székrekedésre, az ekcémára, a migrénre, a depresszióra, és kedvezőtlen hatással van a bélben található élősködőkre.
Elemek
Föld.
Növény
Citrom, napraforgó.
Drágakő
Topáz, borostyán, citrin, sárga cirkon, sárga kvarc. E kövek fokozzák a szellemi teljesítőképességet, segítik a koncentrációt, a tisztánlátást, bölcsességet és önbizalmat adnak.
Fém
Arany.
Bolygó
Nap.
Nap
Vasárnap.
Istenség
Apolló
Zodiákus jegy
Bika, mérleg.
A különböző népek kultúrájában
• A középkorban Júdás, a hazugság és az árulás színe.https://kiszsinagoga.hu/choco-lite-velemeny-a-kakaohuzo-keszitmenyrol.html
• A mitológiai Hesperidák kertjének aranyalmája halhatatlanná tette az embert, és az élet titkának tudójává.
• Az Ószövetségben Isten haragjának kifejezéseként kénes esőt bocsát Sodomára.
• A mexikói kultúrában az arany, a sárga a föld megújulásának szimbóluma.
• Az egyiptomi kultúrában a halottaskamrák falát festették sárgára a lélek halhatatlanságának kifejezéseként.
• A görög kultúrában a sárga Apollón, a Nap, a művészetek és a tánc istenének színe.
• Az indiai kultúrában a bölcsesség, az igazság, az elmélkedés, a mértékletesség színe.
• Az indián kultúrában a Dél szimbóluma.
• A kínai hagyományban Észak, a császárok, a gazdagság, a hatalom szimbóluma.
• A sárga az arab kultúrában a bölcsességet, a féltékenységet és a csalárdságot egyaránt kifejezheti.
Összefoglalásképpen
A sárga az individualitás, az uralom színe.
• Pozitív attribútumként: intellektualitás, kapcsolatteremtés, anyagi javak és gondolatok másokkal való megosztása.
• Negatív attribútumként: mohóság, kapzsiság, kritikai szellem.
Ellenérzés
Ha a sárga színt valaki taszítónak érzi, az azt jelenti: az illető nem szívesen osztja meg gondolatait másokkal, inkább kívül marad a társasági és társadalmi életen. Meg kell tanulnia, hogyan nyisson, hogyan közeledjen mások felé.
Színváltozatok
Citromsárga, mézszín, szalmasárga, vaníliaszín, banánsárga, aranysárga, napsárga, kukoricasárga, napraforgószín, sáfrányszín, kurkumaszín, curryszín, okkersárga, platinaszőke, kankalinsárga, borostyánsárga.
About Kelemen Gréta 396 Articles
"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is. Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején. Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára. Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*