A növényi összetevők és tulajdonságaik

[Total:    Average: /5]

A növényi összetevők és tulajdonságaik

A biokozmetika iránt egyre nagyobb a vendégek érdeklődése. Szívesen választanak garantáltan ártalmatlan, ritkán allergizáló, egészséges és természetes alapanyagokat a bőrbe juttató natúrkezeléseket. Az alábbiakban tekintsük át a személyre szabott arc- és testkezelések során felhasználható, kiváló növényi alapanyagok legfontosabb tulajdonságait és hatását!

 

HATÓANYAGOK A TERMÉSZET KINCSESTÁRÁBÓL

Az emberiség a legkorábbi időktől fogva ismerte a növények ápoló, gyógyító, bőrszépítő, bőrfestő tulajdonságait, és ki is használta a természetnek ezt az adományát. A növényvilág különböző fajai lényegében valamennyi kozmetikai problémára kínálnak megoldást. Vannak növények, amelyek ráncmegelőző tulajdonságaikról ismertek, mások a zsíros bőr és haj ápolására alkalmasak, megint mások kitűnően nyugtatják az érzékeny és irritált bőrt, de vannak olyanok is, amelyek tonizáló vagy éppen fogyasztó hatásúak. A 20. században a hagyományos kozmetika élte fénykorát, ám a 21. század, úgy tűnik, visszatérést hirdet a gyökerekhez: újra felfedezzük és a bőr szolgálatába állítjuk a növényeket és értékes hatóanyagaikat. Lássuk, hogyan tehetjük eredményessé személyre szabott natúrkezeléseinket a növényi olajak, az esszenciális olajak és a hidrolátumok segítségével!

NÖVÉNYI OLAJAK

Számos növény van, amelynek magas az olajtartalma. A gyümölcsök, a növényi magvak, a csonthéjas termések, diók kiváló ápoló hatású olajait általában hideg sajtolással nyerik ki a növényi részekből. Ezzel a kíméletes eljárással sértetlenül megőrizhetőek az értékes tápanyagok, vitaminok és zsírsavak, amelyek a kezelés során változatlan formában egyenesen a bőrbe juthatnak. Növényi olajakat kitűnően alkalmazhatunk sminklemosásra, maszk készítésére, modellálásra, testmasszázsra, illetve a kéz ápolására.

Sárgabarack – Prunus Armeniaca

A sárgabarack magja rendkívül gazdag linolénés oleinsavban, valamint A- és E-vitaminban. Kiváló tonizáló hatása mellett ragyogóvá varázsolja a bőrt, mélységében táplálja a száraz bőrt, és megvédi a dehidratációtól. Regeneráló, revitalizáló hatású, kitűnően véd a bőröregedéssel szemben. Könnyen beszívódik a bőrbe, és nem hagy zsíros érzést.
Javasolt: normál és száraz bőrre, élettelen, fakó bőrre és érett bőrre.
Alkalmazható: arcra, dekoltázsra, testkezeléshez. Masszázsolajként is kiválóan alkalmazható.

Édesmandula – Prunus Amygdalus Dulcis

Az édesmandula olaja különösen gazdag oleinsavban és linolénsavban, valamint magas E-vitamin tartalommal rendelkezik. Bőrlágyító, bőrpuhító hatása közismert: csodákat tesz még a rendkívül száraz, érdes bőrrel is. Nyugtató tulajdonságainál fogva jól alkalmazható irritációk, hámsérülések, felmaródások kezelésére, és gyorsítja a gyógyulási folyamatot égési sérülés, illetve különböző dermatózisok esetén. Gyorsan penetrál a bőrbe, ideális masszázsalap, különösen a striák megelőzésére kiváló a hatása.
Javasolt: száraz, érzékeny, irritált, érdes bőrre.
Alkalmazható: arc, test és dekoltázs ápolására, kézápolásra, striák ellen, masszázshoz.
Argán – Argania Spinosa
Az argánolaj rendkívül értékes kozmetikai szer. Telítetlen zsírsavakba gazdag, igen magas az E-vitamin tartalma, értékes alkotói a szterolok és a különböző fenolszármazékok. Összetételénél fogva számos jótékony tulajdonsággal bír: bőrfeszesítő hatású, és visszaadja a bőr rugalmasságát, tartását. Táplálja a száraz bőrt, segíti a hegképződést, a sebek és az égések gyógyulását. Védi a bőrt a külső környezeti hatásokkal szemben, magas antioxidáns-tartalmánál fogva pedig a bőröregedés ellen hat.
Javasolt: száraz, vitamintartalmát vesztett, érdes, repedezett, érzékeny és érett bőrre.
Alkalmazható: arcra, dekoltázsra, kéz- és körömápolásra, testkezelésre.
Avokádó – Persea Gratissima
Az avokádó olaját magjából nyerik. Magas a telítetlen zsírsav tartalma, és igen nagy mennyiségben tartalmaz el nem szappanosítható alkotókat, valamint A-, B-, C-, D-, E- és PP-vitamint (nikotinsavat). Javítja a száraz, törékeny bőr rugalmasságát, hajlékonyságát. Sűrű olaja a penetrációt követően vékony védőréteget képez a bőrön, amely védelmet nyújt a környezeti ártalmakkal szemben.Regeneráló, restrukturáló hatású, segíti a bőröregedés késleltetését. Bőrnyugtató, hegképző tulajdonságainak köszönhetően csillapítja az érzékeny, irritábilis bőrt, és megelőzi a terhességi csíkok, striák kialakulását.
Javasolt: száraz, igénybevett, irritált és érett bőrre.
Alkalmazható: arcra, szemkörnyékre, dekoltázsra, kézápolásra, striák ellen.
Inca Inchi – Plukenatia Volubilis
A kis amazóniai gyümölcs, az Inca Inchi olaja tartalmaz minden olaj között legnagyobb arányban esszenciális zsírsavakat (ω3, ω6, ω9), a zsírsavak 93%-a pedig többszörösen telítetlen zsírsav. Igen gazdag E-vitaminban is. Védő, restrukturáló hatású, meggátolja a bőr dehidratációját. Magas ω3-koncentrációjának köszönhetően nyugtatja a száraz, irritált bőrt. E-vitaminja révén hatékonyan előzi meg a bőr öregedését. Jól szívódik be a bőrbe, ideális masszázsolaj.
Javasolt: száraz, érzékeny, irritált és érett bőrre.
Alkalmazható: arcra, dekoltázsra, test- és kézápolásra. Kiváló masszázsolaj.
Jojoba – Simmondsia Chinensis
A jojobaolaj lényegében egy folyékony viasz, amelynek összetétele jelentősen különbözik más növényi olajakétól. Gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, el nem szappanosítható alkotókban, E-vitaminban. A jojobaolaj aktiválja az elasztinmetabolimust a bőrben, és mérsékli a sejtek vízvesztését, ennél fogva kitűnően alkalmas a száraz bőr ápolására. Összetétele sok szempontból hasonlóvá teszi a természetes emberi faggyúhoz, ezáltal alkalmas arra, hogy megerősítse a szervezet saját hidrolipid filmjét, és szabályozza a faggyútermelést. Különleges sajátossága, hogy természetes napvédő tulajdonsággal is rendelkezik. Nagyon könnyen beissza a bőr, és nem marad utána zsíros érzet.
Javasolt: normál, száraz, zsíros, pattanásos bőrre.
Alkalmazható: arcra, dekoltázsra, szőrtelenítéshez, masszázsra.
Makadámia – Macadamia Ternifolia
A makadámiadió olaja gazdag oleinsavban, illetve palmitoleinsavban, magas az A-vitamin tartalma. Lágyít, puhít, táplál és véd minden bőrtípust, de különösen a száraz és törékeny bőrre ajánlott. Csökkenti a hegek és a terhességi csíkok láthatóságát a bőrön. Igen könnyen folyó, és a bőrbe hamar beszívódó olaj. Maszszázsolajként helyileg alkalmazva serkenti a bőr mikrokeringését, tonizál, beindítja a pangó nyirokkeringést.
Javasolt: normál, száraz, törékeny bőrre.
Alkalmazható: arcra, dekoltázsra, kézápolásra, fogyasztó testkezelésekhez, nehéz láb érzés mérséklésére, masszázsra.
Mogyoró – Corylus Avellana
A mogyoróolaj nagy mennyiségben tartalmaz oleinsavat és linolénsavat, A- és E- vitamint. Hatóanyagai puhítják, finomítják az érzékeny bőrt, megóvják a kiszáradástól. A mogyoróolaj szabályozza a faggyúkiválasztást, tisztítja a bőr pórusait. Száraz, könnyen beszívódó olaj, éppen ezért ideális arcápolószer.
Javasolt: normál és vegyes bőrre, zsíros bőrre, érzékeny bőrre.
Alkalmazható: arcra, dekoltázsra, arcmasszázsra.
Szőlőmag – Vitis Vinifera
A szőlőmagolaj rendkívül gazdag linolénsavban és olyan antioxidáns összetevőkben, amelyek hússzor, ötvenszer hatékonyabbak, mint az Avagy az E-vitamin. Táplálja a bőrt és szabályozza a faggyútermelést. Magas antioxidáns tartalma révén kiváló bőröregedésgátló. Könnyen penetrál a bőrbe, ideális testmasszázsolaj.
Javasolt: zsíros, érett, igénybevett bőrre.
Alkalmazható: arcra, dekoltázsra, testápolásra, masszázsra.

Rozsdaszínű rózsa – Rosa Rubiginosa

A rozsdaszínű rózsa magjából nyert olaj 80%- ban tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat, főként linolénsavat és α-linolénsavat. A-vitamin tartalma is jelentős. Zsírsavai olyan alkotókból állnak, amelyek segítik a sejtmegújulást, és lágyítják a bőrt. Kiváló ráncelles hatóanyag. Csökkenti a terhességi csíkokat, az akné vagy az égési sérülések okozta hegeket. Mélyre hatol a bőrben. Ideális arcápolószer.
Javasolt: normál, száraz, irritált, érett bőrre.
Alkalmazható: arcra, dekoltázsra, testkezelésre, striák és terhességi csíkok mérséklésére.

HIDROLÁTUMOK

A hidrolátumokat vagy növényi vizeket (virágvizeket) desztillációval nyerik, és közülük sok finom koncentrációjú illóolajakat is tartalmaz. A növényi vizekkel – érthető módon – a növények vízben oldható alkotóit vihetjük fel a bőrre. Ezek igen értékes kozmetikai hatóanyagokat tartalmaznak: lehetnek például tonizáló, bőrnyugtató vagy pórusösszehúzó hatásúak. Kompresszekhez, maszkokhoz, illetve az arc lemosására kiválóan alkalmas készítmények. Finom illatukkal nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a kezelés kellemes, emlékezetes élmény legyen a vendég számára.
Búzavirág – Centaurea Cyanus
A búzavirágvíz a száraz, vitalitását vesztett bőr tonizálására különösen jól bevált. Nyugtató hatással van az érzékeny, irritált bőrre, és friss, üde színt kölcsönöz a fakó, élettelen arcbőrnek. A duzzadt, ödémás szemek megnyugtatására is alkalmazható. Illata is nyugtató, csillapító hatású.
Javasolt: száraz, érzékeny, irritált, rosaceás tüneteket mutató bőrre.
Alkalmazható: arcra, dekoltázsra, szemkörnyék ápolására, fakó arcszín élénkítésére.
Kamilla – Anthemis Nobilis
A kamilla minden bőrtípusra tonizáló és tisztító hatással van. Csillapítja a bőr gyulladását, megnyugtatja a kivörösödött bőrt, mérsékli az allergiás reakciókat. Az irritált szemek kezelésére is kiváló megoldást nyújt. Illata idegnyugtató hatású.
Javasolt: normál, száraz, irritált, érzékeny bőrre.
Alkalmazható: arcra, dekoltázsra, szem ápolására.
Narancsvirág – Citrus Aurantium
A narancsvirágvíz regeneráló, frissítő, tonizáló hatással bír. Minden bőrtípusra alkalmazható, de kifejezetten ajánlható a száraz, érzékeny, illetve az érett bőr ápolására. Kellemes, édeskés illata megnyugtat, csillapít, ellazít.
Javasolt: normál, száraz, érzékeny, érett bőrre.
Alkalmazható: arcra, dekoltázsra.
Hamamelisz – Hamamelis Virginiana
A hamamelisz hidrolátuma pórusösszehúzó, bőrtisztító, tonizáló hatású. Különösen a kevert, illetve a zsíros bőr ideális ápolószere. Egyenletesebbé teszi a bőrt, felfrissíti az arcszínt, megnyugtatja az érzékeny bőrt.
Javasolt: kevert vagy zsíros bőrre, érzékeny bőrre, rosaceás bőrre.
Alkalmazható: arcra, dekoltázsra, spray-ként használva a nehéz láb érzés mérséklésére.
Levendula – Lavandula Angustifolia
A levendulavíz kiváló tonizálószer minden bőrtípusra. Kitűnő tisztító hatást fejt ki a kevert, illetve a zsíros bőrre, segíti a hegképződést. Megnyugtat és csillapít, ráncelles és frissítő hatása is figyelemreméltó. Kellemes illata révén nyugtató, csillapító, stresszoldó hatással van az idegrendszerre.
Javasolt: normál, vegyes és zsíros, érzékeny, irritált, érett bőrre.
Alkalmazható: arcra, dekoltázsra.
Borsmenta – Mentha Piperita
A borsmentavíz frissítő tonikként hat minden bőrre. Azonnal felfrissíti a fáradt, színtelen, élettelen bőrt, tisztítja az aknés, zsíros bőrt, csillapítja a bőrirritációkat. Serkenti a vérkeringést és a nyirokkeringést. Illata szintén csillapító, nyugtató hatású. Elmulaszthatja a fejfájást.
Javasolt: normál, vegyes, zsíros bőrre.
Alkalmazható: arcra, dekoltázsra, spray-ként használva a nehéz láb érzés mérséklésére, szürke, színtelen arcszín ellen.
Damaszkuszi rózsa- Rosa Damascena
A damaszkuszi rózsavíz tonizáló, pórusösszehúzó hatású, különösen normál és száraz bőrre kiváló. Ránctalanító, regeneráló hatása is ismert. Megnyugtatja az érzékeny bőrt. Illata harmóniát, jó közérzetet nyújt.
Javasolt: normál, száraz, érzékeny, érett bőrre.
Alkalmazható: arcra, dekoltázsra.
Hársvirág – Tilia Vulgaris
A hársfavirág hidrolátum csillapítja a kivörösödött bőrt, a hámsérüléseket, a bőrhúzódást, az irritációt megnyugtatja. Fényt és ragyogást ad a bőrnek.
Javasolt: száraz, érzékeny, irritált bőrre.
Alkalmazható: arcra, dekoltázsra, szürke, élettelen arcszín ellen.
ESSZENCIÁLIS OLAJAK
A növények mindössze 10%-ának van illóolaj-tartalma. Ezek az esszenciális olajak származhatnak a növény virágából, leveleiből, törzséből, magjaiból, gyökeréből vagy gyümölcséből egyaránt. Az illóolajakat leggyakrabban desztillálással, illetve hideg sajtolással állítják elő. Rendkívül magas koncentrációban tartalmazzák a növényi hatóanyagokat, ezért elővigyázatosan kell alkalmazni őket. Kettős hatást képesek kifejteni a szervezetre: bizonyos összetevőik kozmetikai szempontból értékes tulajdonságokkal rendelkeznek (ránctalanítás, fogyasztás, hegképzés stb.), erőteljes illatuk pedig aromaterápiás felhasználásra teszi alkalmassá őket, és a szervezet egészére fejt ki például stimuláló, nyugtató vagy éppen frissítő, tonizáló hatást. Az alábbiakban mi az illóolajaknak csak kozmetikai tulajdonságaival foglalkozunk. Nagy töménységük miatt az esszenciális olajakat mindig csak igen kis mennyiségben használjuk, nem tisztán, hanem más készítményekhez keverve. Egyes esszenciális olajak esetleg allergiás reakciókat is kiválthatnak. Erről a vendéget mindig tájékoztatni kell. Nem szabad esszenciális olajakat alkalmazni a terhesség első három hónapjában, sőt használatuk általában véve az egész terhesség és a szoptatás ideje alatt is kerülendő.
Bergamott – Citrus Bergamia
A bergamott esszenciális olaja tisztító és antiszeptikus hatású. Szabályozza a faggyútermelést, jótékony hatással van a bőr aknés, ekcémás, pikkelysömörös elváltozásaira. Egyszerre fejt ki a bőrre stimuláló és relaxáló hatást. Kiválóan alkalmazható relaxáló masszázsokhoz.
Javasolt: zsíros, aknéra, ekcémára, pszoriázisra hajlamos bőrre.
Alkalmazható: arcra, dekoltázsra, relaxáló testkezelésekhez.
Figyelem! Fotoszenzibilizáló illóolaj! Használata után napozni és szoláriumozni nem szabad!
Rózsafa – Aniba Rosaeodora
A rózsafa esszenciális olaja hatékony szövetregeneráló és revitalizáló tulajdonságairól ismert. Kiválóan alkalmazható az érett bőr ápolására, illetve a hegek mérséklésére. Megnyugtatja az érzékeny, irritált bőrt. Testkezelésekhez használva nyugtató, relaxáló, kiegyensúlyozó hatású.
Javasolt: száraz, érzékeny, irritált, rosaceás, érett bőrre.
Alkalmazható: arcra, dekoltázsra, relaxáló testkezelésre, striákra.
Atlasz cédrus – Cedrus Atlantica
Többféle cédrus létezik, melyeknek tulajdonságai kissé eltérnek egymástól. Az atlasz cédrus esszenciális olaja összehúzó hatásánál fogva leginkább a vegyes és a zsíros bőr ápolására alkalmas. Hatóanyagai segítik az ekcéma és a pikkelysömör hegeinek gyógyulását. Lipolitikus, drénező és diuretikus tulajdonságai miatt kiválóan alkalmazható anticellulit kezelésekhez, illetve a zsírlerakódási és a vízvisszatartási problémák kezelésére. Relaxáló, nyugtató hatóanyagai a stressz és az idegesség tüneteit enyhítik.
Javasolt: normál, vegyes vagy zsíros, ekcémás, pikkelysömörös bőrre.
Alkalmazható: arcra, dekoltázsra, alakformálásra, relaxáló kezelésekhez.
Figyelem! Közvetlenül a bőrrel érintkezve irritáló hatású! A terhesség és a
szoptatás ideje alatt használata kerülendő!
Citrom – Citrus Limonum
Hasonlóan a bergamotthoz, a citrom esszenciális olaja is összehúzó, tisztító hatású. Tulajdonságait a vegyes és zsíros bőr ápolására érdemes leginkább kihasználni. Revitalizáló hatású, fiatalon tartja a bőrszöveteket. Javítja a mikrokeringést. Sikerrel alkalmazható rosaceás bőr ápolására, a nehéz láb érzés csillapítására, anticellulit kezelések hatóanyagaként, illetve a nyirokkeringés fokozására. A testre és a lélekre egyaránt stimuláló, frissítő hatása van.
Javasolt: száraz, érzékeny, irritált, rosaceás, fakó, élettelen bőrre.
Alkalmazható: arcra, dekoltázsra, fogyasztó testkezeléshez, nehéz láb érzés mérséklésére.
Figyelem! Erős fényérzékenyítő hatású illóolaj! Napozás vagy szoláriumozás
előtt ne használjuk! A terhesség első három hónapjában, valamint irritált bőrön nem alkalmazható.
Örökzöld ciprus – Cupressus Sempervirens
A növény ágaiból nyert illóolaj szabályozza a faggyútermelést, javítja a szeborreás tüneteket, illetve az arcszínt. Fokozza a vér- és nyirokkeringést, megakadályozza az erekben a testnedvek pangását. Kiválóan alkalmazható cellulit ellen és a fáradt lábak ápolására. Maszszázsolajhoz adva tonizáló és idegnyugtató, kiegyensúlyozó hatású.
Javasolt: vegyes, illetve zsíros bőrre, rosaceás, fakó, élettelen bőrre.
Alkalmazható: arcra, dekoltázsra, fogyasztó testkezeléshez, nehéz láb érzés csillapítására.
Boróka – Juniperus Communis
A borókabogyóból nyert illóolaj összehúzó tulajdonságainál fogva mindenekelőtt a zsíros, aknés bőr ideális ápolószere. Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatása van. Megnyugtatja az irritált bőrt, az ekcéma és a pikkelysömör okozta hámsérüléseket. Vízhajtó tulajdonságai révén jól alkalmazható a vízvisszatartás megakadályozására, illetve anticellulit kezeléseknél. Stimuláló, bőrerősítő hatású.
Javasolt: zsíros, pattanásos, irritált, ekcémás, pikkelysömörös bőrre.
Alkalmazható: arcra, dekoltázsra, fogyasztó kezelésekhez.
Figyelem! Terhesség és szoptatás ideje alatt ne használjuk! Tisztán, önmagában semmiképp ne alkalmazzuk érzékeny bőrön, illetve veseproblémákkal küzdő vendég bőrén!
Egyiptomi geránium – Pelargonium Graveolens
A rózsagerániumnak is nevezett növény esszenciális olaja kiváló összehúzó hatásánál fogva a zsíros bőr ápolására alkalmas leginkább. Antibakteriális tulajdonságai révén az akne kezelésére is kitűnő. Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő, enyhíti a bőrirritációt. Segíti a cukrok és keményítők asszimilációját, ennél fogva ideális alkotó fogyasztókészítményekhez adva. Vérzéscsillapító tulajdonságokkal is rendelkezik, és jól alkalmazható a rosaceás tünetekre, valamint a nehéz láb érzés csillapítására is. Harmonizáló, nyugtató hatású, kiváló ellenszere a stressznek, nyugtalanságnak.
Javasolt: normál, vegyes, zsíros, irritált és érett bőrre, valamint rosaceás bőr tüneteinek enyhítésére.
Alkalmazható: arcra, dekoltázsra, fogyasztó kezelésekhez, fáradt láb kezelésére, relaxálásra.
Figyelem! A terhesség első három hónapjában nem alkalmazható!
Levendula – Lavandula Angustifolia
A levendula esszenciális olaja hegképző, regeneráló tulajdonságú, csillapítja a gyulladásos és allergiás eredetű bőrirritációt. Kiváló idegnyugtató, altató, antidepresszáns, izomlazító, izomgörcsoldó hatásánál fogva remek adalék testmasszázsokhoz.
Javasolt: minden bőrtípusra, ekcémás, pszoriázisos bőrre.
Alkalmazható: arcra, dekoltázsra, relaxáló kezelésekhez.
Mandarin – Citrus Reticulata
A mandarin illóolajának használata a zsíros és a vegyes bőrre javasolt. Kiváló relaxáló, kiegyensúlyozó hatóanyagokat tartalmaz testkezelésekhez. Hegképző tulajdonságai révén a striák, terhességi csíkok kezelésében is hatékony. Altató, idegnyugtató hatása is közismert, de vigyázni kell a megfelelő mennyiségre, mert túladagolás esetén hatása visszájára fordul és éppen ellenkezőleg hat: stimuláló, élénkítő lesz.
Javasolt: vegyes és zsíros bőrre.
Alkalmazható: arcra, dekoltázsra, relaxáló testkezelésekhez, stria elleni kezeléshez.
Figyelem! Erőteljes fényérzékenyítő hatása miatt használata után napozni, szoláriumozni tilos! A terhesség első három hónapjában nem alkalmazható!
Grapefruit – Citrus Paradisii
Szintén bőrösszehúzó hatású, a zsíros és a vegyes bőr kiváló ápolószere. Drénező, méregtelenítő, vízhajtó tulajdonságai segítik a vízvisszatartás megakadályozását, a cellulit tüneteinek mérséklését. Illata ösztönzőleg hat az idegrendszer működésére, és csillapítja a stresszt, az idegességet.
Javasolt: zsíros és vegyes bőrre.
Alkalmazható: arcra, dekoltázsra, fogyasztó és relaxáló kezelésekhez.
Figyelem! Erőteljes fényérzékenyítő hatása miatt használata után napozni, szoláriumozni nem szabad!
Keserű narancs – Citrus Aurantium
A növény leveleiből, kis ágaiból és rügyeiből előállított illóolaj antibakteriális hatású. Kiváló a zsíros, pattanásos bőr ápolására. Revitalizálja a bőrt, regenerálja a szöveteket, ezért az érett bőr kezelésére is ideális. Masszázsolajhoz adva relaxáló és kiegyensúlyozó hatású, megnyugtatja az idegeket, oldja a feszültséget.
Javasolt: zsíros és vegyes bőrre, pattanásos bőrre, érett bőrre.
Alkalmazható: arcra, dekoltázsra, relaxáló testkezelésekhez.
Figyelem! A terhesség első három hónapjában nem alkalamazható!

About Kelemen Gréta
"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején. Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára. Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Author:

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is. Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején. Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára. Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük