Hírek

A körömgomba felismerése és kezelése

A körömgomba felismerése és kezelése

A k√©z vagy a l√°b k√∂rmein megjelenŇϬ†fertŇĎzŇĎ betegs√©get a lehetŇϬ†legkor√°bbi szakasz√°ban kell¬†felismerni ahhoz, hogy tov√°bbi¬†terjed√©s√©t megelŇĎzhess√ľk. Ha¬†k√∂r√∂mgomb√°ra utal√≥ t√ľneteket¬†fedez√ľnk fel vend√©g√ľnk√∂n,¬†ir√°ny√≠tsuk szakorvoshoz,¬†hogy mielŇĎbb megfelelŇĎ kezel√©st¬†kapjon! A legfontosabb¬†tudnival√≥kr√≥l a Laboratoires¬†Galderma cikke ny√ļjt t√°j√©koztat√°st¬†az al√°bbiakban.

 

EGY KELLEMETLEN¬†FERTŇźZŇź BETEGS√ČG

A k√∂r√∂m gomb√°s megbeteged√©s√©t (onychomycosis)¬†mikroszkopikus m√©retŇĪ gomb√°k¬†okozz√°k. A k√∂r√∂mgomba a leggyakoribb a¬†k√∂rm√∂t √©rintŇĎ eg√©szs√©gprobl√©m√°k k√∂z√∂tt.¬†A klimatikus viszonyok √©s az √©letk√∂r√ľlm√©nyek¬†f√ľggv√©ny√©ben kisebb vagy nagyobb m√©rt√©kben¬†a vil√°gon minden√ľtt jelen van ez a fertŇĎzŇϬ†betegs√©g. F√©rfiakat √©s nŇĎket egyar√°nt √©rint, a¬†fiatal felnŇĎttek, legfŇĎk√©ppen pedig az idŇĎsebb¬†koroszt√°lyok k√∂r√©ben k√ľl√∂n√∂sen gyakran fordul¬†elŇĎ. K√∂r√∂mgomb√°val k√∂nnyen megfertŇĎzŇĎdhetnek¬†a m√°r beteg szem√©ly k√∂zvetlen¬†csal√°dtagjai, illetve azok, akik munkahelyi¬†vagy sporttev√©kenys√©g√ľk r√©v√©n vele k√∂z√∂s¬†helyis√©geket (√∂lt√∂zŇĎt, zuhanyz√≥t) haszn√°lnak.¬†A betegs√©g elŇĎfordul√°si gyakoris√°ga egyre¬†nŇĎ, √©s a felm√©r√©sek szerint sajnos csak az¬†esetek egynegyed√©ben vesznek ig√©nybe az¬†√©rintettek szakszerŇĪ kezel√©st. A l√°b k√∂rmei¬†h√©tszer nagyobb es√©llyel fertŇĎzŇĎdnek meg,¬†mint a k√©zen tal√°lhat√≥ k√∂rm√∂k. A l√°b gomb√°s¬†megbeteged√©sei szinte szakmai √°rtalomnak¬†sz√°m√≠tanak azon foglalkoz√°sok k√∂r√©ben, ahol¬†a speci√°lis l√°bbelik, a bakancs, a csizma visel√©se¬†k√∂telezŇĎ. A megfertŇĎzŇĎd√©s f√ľgg az¬†egy√©ni hajlamt√≥l is, de bizonyos k√∂r√ľlm√©nyek,¬†p√©ld√°ul a k√∂rm√∂t √©rt s√©r√ľl√©sek, a s√∂t√©t, meleg,¬†nedves k√∂rnyezet k√ľl√∂n√∂sen kedveznek a¬†gomb√°k elszaporod√°s√°nak. Sokan ‚Äď t√©vesen¬†‚Äď azt hiszik, hogy a k√∂r√∂mgomba kialakul√°s√°nak¬†h√°tter√©ben a nem megfelelŇĎ higi√©n√©s¬†k√∂r√ľlm√©nyek √°llnak, holott a val√≥di vesz√©lyt az¬†jelenti, ha a m√°r megfertŇĎzŇĎd√∂tt szem√©ly a kialakult¬†betegs√©get nem vagy nem megfelelŇϬ†m√≥don kezelteti.¬†A Laboratoires Galderma t√°mogat√°s√°val nemr√©giben¬†k√©sz√ľlt Franciaorsz√°gban egy felm√©r√©s¬†h√°ziorvosok √©s bŇĎrgy√≥gy√°szok bevon√°s√°val.¬†Ennek eredm√©nyei azt mutatj√°k, hogy a¬†p√°ciensek √°ltal√°ban el√©g k√©sŇĎn fordulnak orvoshoz¬†a probl√©m√°val, akkor, amikor a fertŇĎz√©s¬†m√°r a k√∂r√∂m teljes fel√ľlet√©re kiterjedt. Ez pedig¬†arra utal, hogy nem megfelelŇĎ a lakoss√°g t√°j√©koztat√°sa:¬†korai szakasz√°ban az emberek¬†t√∂bbs√©ge nem ismeri fel a k√≥rk√©p jellemzŇĎ t√ľneteit.¬†Pedig min√©l k√©sŇĎbbi st√°diumban kezdŇĎdik¬†meg a kezel√©s, ann√°l nagyobb az es√©ly¬†arra, hogy a betegs√©g √°tterjed az azonos l√°b¬†m√°s ujjaira, a m√°sik l√°bra, vagy a fertŇĎz√∂tt szem√©ly¬†k√∂rnyezet√©ben √©lŇĎkre is. Ez√©rt nagyon¬†fontos tudatos√≠tani az emberekben, hogy a¬†k√∂rm√∂n √©szlelt legkisebb elv√°ltoz√°sokkal kapcsolatban¬†is aj√°nlatos kik√©rni a h√°ziorvos vagy¬†bŇĎrgy√≥gy√°sz v√©lem√©ny√©t.

A K√ĖR√ĖMGOMBA FAJT√ĀI

A gomb√°s megbeteged√©sek√©rt felelŇĎs k√≥rokoz√≥knak¬†h√°rom nagy csal√°dj√°t k√ľl√∂nb√∂ztetj√ľk¬†meg:
‚ÄĘ A dermatofita gomb√°k a bŇĎr√∂n √©s k√∂rm√∂k√∂n¬†telepednek meg legsz√≠vesebben. A l√°b k√∂rmein¬†jelentkezŇĎ gomb√°s megbeteged√©sek¬†90%-a ebbe a t√≠pusba tartozik. A k√∂r√∂mgomb√°s¬†esetek 85%-√°t a Trichophyton rubrum¬†nevŇĪ fonalas gomba okozza. A l√°bujjak¬†k√∂zti gomb√°s fertŇĎz√©sek√©rt pedig az esetek¬†25%-√°ban a Trichophyton mentagrophytes a¬†felelŇĎs.
‚ÄĘ A Candida t√≠pus√ļ sarjadz√≥gomb√°k gyakrabban¬†fordulnak elŇĎ a k√©zen, mint a l√°bon.
‚ÄĘ A pen√©szgomb√°k k√©zen √©s l√°bon csak ritk√°n¬†(az esetek kevesebb mint 10%-√°ban) okoznak¬†fertŇĎz√©st, de n√©h√°ny esetben kimutathat√≥ak.

A GOMB√ĀK¬†ELSZAPOROD√ĀS√ĀT¬†SEG√ćTŇź T√ČNYEZŇźK

A kéz gombás megbetegedéseinek kedvez:
‚ÄĘ A (gumi)kesztyŇĪ hosszantart√≥ visel√©se.
‚ÄĘ Gyakran elŇĎfordul√≥ kisebb s√©r√ľl√©sek a k√©zen,¬†a k√∂rm√∂k√∂n (pl. kert√©szked√©s, rakod√°s¬†alkalm√°val stb.).
‚ÄĘ Detergensek (mos√≥por, rozsdamar√≥ szerek¬†stb.) k√∂zvetlen √©rintkez√©se a k√©z bŇĎr√©vel.
‚ÄĘ Magas cukortartalm√ļ √©lelmiszerekkel (csokol√°d√©,¬†cukork√°k) val√≥ manu√°lis munka.
‚ÄĘ Egyes foglalkoz√°sok k√∂r√©be tartoz√≥ munkav√©gz√©s¬†(fodr√°szat, pedikŇĪr, manikŇĪr stb.).

A láb gombás megbetegedéseinek kedvez:
‚ÄĘ Gyakran elŇĎfordul√≥ kisebb s√©r√ľl√©sek a l√°bon,¬†a k√∂rm√∂k√∂n.
‚ÄĘ Z√°rt cipŇĎ, bakancs, csizma rendszeres vagy¬†√°lland√≥ visel√©se.
‚ÄĘ MŇĪsz√°las anyagb√≥l k√©sz√ľlt zokni, mŇĪbŇĎr¬†cipŇĎ visel√©se.
‚ÄĘ Egyes sportok: √ļsz√°s, judo, birk√≥z√°s, bowling,¬†marathoni fut√°s.
‚ÄĘ ErŇĎs doh√°nyz√°s.
‚ÄĘ A l√°bujjak rossz elhelyezked√©se.
‚ÄĘ Gombasp√≥r√°k jelenl√©te a l√°bujjak k√∂z√∂tt.
‚ÄĘ Egyes betegs√©gek: cukorbetegs√©g, elh√≠z√°s,¬†rossz v√©gtagi v√©rell√°t√°s, √≠z√ľleti √©s csontbetegs√©gek,¬†psoriasis.

A FIGYELMEZTETŇź JELEK

A k√∂r√∂mgomba megjelen√©se nagyban f√ľgg¬†att√≥l, hogy a mikroorganizmusok a k√∂r√∂mnekmely r√©sz√©n√©l hatoltak be a k√∂r√∂m al√°. A l√°that√≥¬†t√ľnetek t√∂bbf√©l√©k lehetnek, de min√©l elŇĎbb¬†meg kell mutatni a k√∂rm√∂t orvosnak, ha a k√∂vetkezŇĎket¬†tapasztaljuk:
‚ÄĘ A k√∂r√∂m sz√≠n√©nek, k√ľllem√©nek megv√°ltoz√°sa:¬†a k√∂r√∂m feh√©res vagy s√°rg√°s, barn√°s,¬†z√∂ldes elsz√≠nezŇĎd√©st mutat, esetleg megfeketedik.
‚ÄĘ A k√∂r√∂m megvastagodik.
‚ÄĘ A k√∂r√∂m deform√°l√≥dik, t√∂redezett√©, por√≥zuss√°¬†v√°lik.
‚ÄĘ A k√∂r√∂mlemez elv√°lik a k√∂r√∂m√°gyt√≥l.
A t√ľnetek kezdetben kis fel√ľleten jelentkeznek,¬†de kezel√©s h√≠j√°n egyre nagyobb √©s nagyobb¬†ter√ľleteket √©rintenek, majd a gomb√°sod√°s √°tterjedhet¬†m√°s k√∂rm√∂kre, m√°s testt√°jakra, √©s¬†megfertŇĎzhet m√°sokat is.¬†Ha a fent eml√≠tett t√ľnetek b√°rmelyike jelentkezik¬†egy k√∂rm√∂n, mielŇĎbb fel kell keresni a h√°ziorvost¬†vagy a bŇĎrgy√≥gy√°szt. A manikŇĪr √©s pedikŇĪr¬†nem oldja meg a probl√©m√°t, a k√∂r√∂mlakk¬†is csak elfedi, alatta pedig gyorsan szaporodnak¬†a gomb√°k.

A betegség hatása a mindennapi életre
A k√∂r√∂mgomba a p√°ciensek fel√©n√©l kifejezett¬†f√°jdalommal j√°r, h√°romnegyed√ľk pedig arr√≥l panaszkodik,¬†hogy az elv√°ltoz√°s miatt kellemetlen¬†sz√°mukra a cipŇĎ visel√©se, a j√°r√°s √©s a sportol√°s.¬†A k√©z k√∂rmeinek gomb√°sod√°sa nemcsak az√©rt¬†zavar√≥, mert kev√©sb√© rejthetŇĎ el, mint a l√°bk√∂rm√∂k¬†elv√°ltoz√°sa, hanem az√©rt is, mert h√°tr√°ltathat√≥¬†lehet a manu√°lis tev√©kenys√©gekben, amelyekre¬†a mindennapokban nagy sz√ľks√©g van.¬†Egyes munkak√∂r√∂kben a szabad szemmel is j√≥l¬†l√°that√≥ k√∂r√∂mgomba a munkahelyi kapcsolatok¬†alakul√°s√°ban is probl√©m√°t okozhat.

A k√∂r√∂mgomba sz√∂vŇĎdm√©nyei
A k√©z k√∂rmeinek gomb√°sod√°sa miatt k√°rosodhat¬†az ujjon a k√∂rm√∂t k√∂r√ľlvevŇĎ bŇĎr is. A megfertŇĎzŇĎd√∂tt¬†k√∂r√∂mz√≥na l√©nyeg√©ben egy √°lland√≥an¬†jelenl√©vŇĎ ‚Äěgombarakt√°r‚ÄĚ, amely k√©szen¬†√°ll arra, hogy megfertŇĎzze a test tov√°bbi ter√ľleteit,¬†p√©ld√°ul a h√≥naljat is. A k√∂r√∂mgomb√°val¬†√©rintett ter√ľletek kapui lehetnek m√°s, s√ļlyosabb¬†fertŇĎz√©seknek is.

A k√∂r√∂mgomba fertŇĎzŇϬ†betegs√©g
A gomb√°s k√∂r√∂m mikroszkopikus gomb√°k¬†telephelye a szervezetben, amely k√∂zvetlen¬†√©rintkez√©ssel √©s indirekt m√≥don is √°tterjedhet¬†m√°sokra. A gomb√°k terjed√©s√©ben k√∂zvet√≠tŇϬ†szerepet j√°tszhatnak:
‚ÄĘ A sportl√©tes√≠tm√©nyek, uszod√°k aljzat√°n, illetve¬†a tatamin, birk√≥z√≥szŇĎnyegen megtal√°lhat√≥,¬†gomb√°val fertŇĎz√∂tt, apr√≥ leh√°mlott¬†bŇĎrlemezk√©k.
‚ÄĘ A sp√≥r√°kat tartalmaz√≥ t√∂r√∂lk√∂zŇĎk, ruhadarabok,¬†cipŇĎk.
A gomb√°k ak√°r h√≥napokat, √©veket k√©pesek elt√∂lteni¬†a k√ľlsŇĎ k√∂rnyezetben √©letk√©pess√©g√ľket¬†megŇĎrizve, √©s alkalomadt√°n √ļjra megfertŇĎzhetik¬†a m√°r gy√≥gyult p√°cienst, vagy √ļjabb emberekben¬†tal√°lhatnak √©lŇĎhelyre.

A diagnózis
A k√∂r√∂mgomba t√ľnetei a szakavatott orvos¬†sz√°m√°ra egyszerŇĪ megtekint√©s alapj√°n is j√≥l¬†felismerhetŇĎek. A teny√©szt√©s azonban a k√∂r√∂mbŇĎl,¬†illetve a k√∂r√∂m al√≥l vett minta alapj√°n¬†minden esetben sz√ľks√©ges, mert a s√°rg√°s elsz√≠nezŇĎd√©st¬†okozhatja p√©ld√°ul pikkelys√∂m√∂r,¬†k√∂r√∂m alatti szem√∂lcs vagy ism√©tlŇĎdŇĎ trauma¬†is. A teny√©szt√©s eredm√©nye alapj√°n egy√©rtelmŇĪv√©¬†v√°lik, hogy val√≥ban gomb√°s megbeteged√©srŇĎl¬†van-e sz√≥, illetve pontosan meg√°llap√≠that√≥¬†a fertŇĎz√©st okoz√≥ gombafaj is, ami¬†specifikus kezel√©st tesz lehetŇĎv√©.

A K√ĖR√ĖMGOMBA¬†KEZEL√ČSE

A gombafertŇĎz√©s megelŇĎz√©se
A gombafertŇĎz√©s kialakul√°s√°nak megelŇĎz√©s√©re:
‚ÄĘ T√∂r√∂lj√ľk mindig sz√°razra a l√°bat, k√ľl√∂n odafigyelve a l√°bujjak k√∂z√©re is.
‚ÄĘ Cs√≠r√°tlan√≠tsuk azokat a helyeket, amelyek az¬†√ļjb√≥li megfertŇĎzŇĎd√©s forr√°sai lehetnek: zokni,¬†cipŇςĶ).
‚ÄĘ Haszn√°ljunk saj√°t t√∂r√∂lk√∂zŇĎt.
‚ÄĘ V√©gezz√ľnk rendszeres √∂nvizsg√°latot.
‚ÄĘ Uszod√°ban, strandon, nyilv√°nos zuhanyz√≥ban¬†viselj√ľnk mŇĪanyagpapucsot.

A gombaellenes kezelés
A k√∂r√∂mgomba megfelelŇĎ kezel√©s n√©lk√ľl,¬†spont√°n m√≥don sohasem gy√≥gyul meg! A k√∂r√∂m¬†gomb√°s megbeteged√©se sok√°ig olyan¬†makacs, ki√ļjul√≥ betegs√©gnek sz√°m√≠tott, amelynek¬†nem ismert√©k val√≥ban hat√©kony kezel√©s√©t.¬†N√©h√°ny √©ve a gombaellenes k√©sz√≠tm√©nyek¬†√ļjabb gener√°ci√≥j√°nak megjelen√©s√©vel, sz√°jon¬†√°t szedhetŇĎ tablett√°k, illetve k√∂zvetlen√ľl a k√∂r√∂m¬†fel√ľlet√©n alkalmazand√≥ ecsetelŇĎk ker√ľltek¬†forgalomba, amelyekkel kiv√°l√≥ hat√°sfokkal¬†gy√≥gy√≠that√≥ a betegs√©g.¬†Az orvos a rendelkez√©sre √°ll√≥ ter√°pi√°s lehetŇĎs√©gek¬†k√∂z√ľl sz√°mos k√∂r√ľlm√©ny figyelembev√©tel√©vel¬†a beteg sz√°m√°ra legmegfelelŇĎbb megold√°st¬†v√°lasztja ki. A kezel√©s megkezd√©se elŇĎtt a fertŇĎz√∂tt¬†k√∂rm√∂t elŇĎ kell k√©sz√≠teni: a beteg r√©szekbŇĎl¬†a lehetŇĎ legt√∂bbet le kell v√°gni, a megvastagodott¬†k√∂r√∂m fel√ľlet√©t meg kell reszelni, hogy min√©l¬†alkalmasabb√° v√°ljon a helyileg alkalmazott¬†k√©sz√≠tm√©nyek hat√≥anyagainak befogad√°s√°ra.¬†A speci√°lis formul√°knak k√∂sz√∂nhetŇĎen a magas¬†koncentr√°ci√≥j√ļ, hosszan tart√≥ hat√°st garant√°l√≥¬†√∂sszetevŇĎk √≠gy behatolnak a k√∂r√∂m m√©lyebb r√©tegeibe¬†is, √©s eljutnak eg√©szen a k√∂r√∂m√°gyig.¬†A k√∂r√∂mgomba kezel√©se azonban nagy t√ľrelmet¬†k√≠v√°n√≥, hosszantart√≥ folyamat. Kiel√©g√≠tŇϬ†eredm√©nyre csak akkor lehet sz√°m√≠tani, ha a¬†kezel√©st az orvos √°ltal elŇĎ√≠rt m√≥don √©s ideig¬†v√©gzi a p√°ciens. EllenkezŇĎ esetben a gomb√°k¬†sp√≥r√°i ott maradnak a fertŇĎz√©s hely√©n, √©s ha¬†megfelelŇĎ k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√© ker√ľlnek, a betegs√©g¬†ki√ļjulhat.

A tájékoztatás fontossága
Egy, a bŇĎrgy√≥gy√°sz szakorvosokat felkeresŇĎ betegek¬†k√∂r√©ben v√©gzett vizsg√°lat adatai alapj√°n¬†kider√ľlt, hogy a p√°ciensek negyede t√ľnetei alapj√°n¬†nem tudta, hogy k√∂r√∂mgomb√°ja van. Pedig a¬†k√≥rk√©p kezel√©se ann√°l k√∂nnyebb √©s eredm√©nyesebb,¬†min√©l kor√°bbi st√°diumban ismerik fel a betegs√©get.¬†A Laboratoires Galderma √°ltal t√°mogatott¬†felm√©r√©s azonban azt √°llap√≠totta meg, hogy a¬†k√∂r√∂mgomb√°val fertŇĎz√∂tt betegek 10%-√°nak egy¬†vagy t√∂bb k√∂rm√©t m√°r teljes m√©rt√©kben roncsolta¬†a betegs√©g. A vizsg√°lati eredm√©nyek is azt igazolj√°k,¬†hogy nagy sz√ľks√©g van a k√∂r√∂mgomb√°val¬†kapcsolatos ismeretek sz√©les k√∂rŇĪ terjeszt√©s√©re¬†a lakoss√°g k√∂r√©ben. A t√ľnetek megismertet√©s√©n¬†t√ļl pedig fontos annak tudatos√≠t√°sa is, hogy a¬†k√∂rm√∂k √°llapot√°t rendszeresen ellenŇĎrizni kell,¬†√©s a norm√°list√≥l val√≥ elt√©r√©s eset√©n mielŇĎbb orvoshoz¬†kell fordulni az esetleges fertŇĎz√©s tov√°bbi¬†terjed√©s√©nek elker√ľl√©se √©rdek√©ben.¬†A k√∂r√∂mgomba mag√°t√≥l nem m√ļlik el!

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gr√©ta-t, de a legfontosabb k√©t dolog, amit tudni kell, hogy az optimista √©s prec√≠z, term√©szetesen bar√°ts√°gos, szeml√©lŇĎdŇĎ √©s racion√°lis, de kisebb d√≥zisokban, √©s gyakran elk√©nyeztetik a nem √©rz√©ketlen szok√°sok is.

Az optimizmusa azonban, ami√©rt gyakran im√°dj√°k. A bar√°tok gyakran sz√°m√≠tanak r√≥la √©s romantikus term√©szet√ľkre a sz√ľks√©g idej√©n.

Persze senki sem t√∂k√©letes, √©s Bogd√°nnak sz√°mos hib√°ja van. A tisztess√©g √©s az instabilit√°s hajlamos az √ļton j√°rni, b√°r ink√°bb szem√©lyes szinten, mint m√°sok sz√°m√°ra.

Szerencs√©re a pontoss√°ga √°ltal√°ban ott van, hogy enyh√≠tse a f√ļj√°sokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email c√≠met nem tessz√ľk k√∂zz√©. A k√∂telezŇĎ mezŇĎket * karakterrel jel√∂lt√ľk