A kivörösödésre hajlamos bőr ápolása

[Total:    Average: /5]

A kivörösödésre hajlamos bőr ápolása

A rosaceával gyakran együtt jár az értágulatosság, amely a bőr kipirosodását vonja maga után. A vazodilatáció jelenségének  könnyebb megértését segíti a Laboratoire Dermatologique Bioderma alábbi cikke, amely az érzékeny, kipirosodásra hajlamos bőr és a felszíni erek öszszefüggéseit magyarázza el közérthető formában.

A BŐR ÉS A BENNE TALÁLHATÓ ÉRHÁLÓZAT

A bőr
A testet borító bőrtakaró létfontosságú szerepet tölt be az emberi szervezetben. Védőfunkciót lát el, védekező reakciói révén részt vesz a szervezet immunológiai folyamataiban, de kiemelkedő szerepe van az érzékelésben (érintés, fájdalom, hő érzékelése), és fontos anyagcsere-folyamatok zajlanak le benne (melaninszintézis, D-vitamin szintézis…).
A bőr összetett szövetrendszer, amely három, egymásra épülő rétegből áll:
• A hámréteg (epidermis) 95%-át keratinociták alkotják. Rendkívül fontos barrier funkciót tölt be, védi a szervezetet a külső behatásokkal szemben. Megakadályozza a környezetből származó káros anyagok (baktériumok, kémiai anyagok, szennyező anyagok…) bejutását a szervezetbe. Ezen túlmenően korlátozza a szervezet vízvesztését is.
• Az irharéteg (dermis) fibroblasztok által felépített, kollagén- és elasztinrostokból, valamint extracelluláris mátrixból (sejtközötti állományból) álló, változó vastagságú réteg, amely a bőr feszességét és rugalmasságát biztosítja. Az irha – a hámréteggel ellentétben – vérereket is tartalmaz, ezenfelül számos immunsejtet, izzadság- és faggyúmirigyeket, szőrtüszőket és receptor sejteket, amelyek a hőt és a nyomást érzékelik, valamint szabad idegvégződéseket, amelyek a fájdalomra reagálnak.
• A bőr alatti kötőszövet (subcutis) a bőr legmélyebben fekvő rétege, amelyet zsírsejtek (adipociták) építenek fel. A zsírszövet energiaraktár szerepét tölti be, és egyúttal mechanikai és hővédelmet is nyújt a szervezet számára.

A bőrt behálózó erek

A bőrben található érhálózat létfontosságú szerepet játszik, hiszen ezen keresztül jut el a bőrt felépítő sejtekhez az oxigén, és minden tápanyag, amelyre kiegyensúlyozott működésükhöz szükségük van. A vérerek falát úgynevezett endothel sejtek alkotják. A hám nem tartalmaz vérereket, ezért a tápanyagoknak és az oxigénnek át kell lépniük a hám-irha határt (azt a bonyolult membránszerkezetet, amely az epidermis és a dermis határán található), így jutnak el a hámsejtekhez. Az érhálózatot az irharétegben kollagénrostok veszik körül, ezek támasztják meg és tartják helyükön az ereket.

A BŐRPÍR

Az arcbőrön jelentkező kipirosodás egy gyulladásos folyamat megnyilvánulása.

A gyulladásos bőrreakció
A bőr az őt ért agresszióra (UV-sugárzásra, tüskeszúrásra, sérülésre, vágásra, rovarcsípésre…) azonnali válaszként gyulladásos bőrreakcióval válaszol. Ez a nem specifikus immunválasz a bőrt érő bármely támadás esetén kiváltódik, függetlenül attól, milyen eredetű az agresszió. E védekezési mechanizmus valójában nagyon komplex jelenség, amely a bőrt alkotó számos sejt együttműködésével jön létre. Az immunválaszban részt vesznek keratinociták, fibroblasztok, endothel sejtek és specifikus immunsejtek (limfociták, leukociták…). A Kr. utáni 1. században Celsus foglalta öszsze elsőként és máig érvényes pontossággal, milyen tünetei vannak a gyulladás jelenségének: „Rubor, Tumor, Calor, Dolor”, azaz bőrpír, ödéma, melegség és fájdalom tapasztalható ilyenkor. Valóban, a gyulladt bőr éppen ezeket a kellemetlen és esztétikai szempontból is zavaró tüneteket mutatja: megduzzad, fájdalmassá válik, hőmérséklete a környező bőrterületekéhez képest megemelkedik, színe jól láthatóan pirosra változik. Mindez az adott területen a vér keringésének felgyorsulásával és a vérerek áteresztőképességének fokozódásával van összefüggésben. A bőrpír jelentkezése tulajdonképpen a bőrben található hajszálerek kitágulásával (dilatációjával) magyarázható.

A VEGF

A vérerek kitágulásában és törékennyé válásában szerepet játszó tényezők közül az egyik meghatározó jelentőségű az úgynevezett VEGF (Vascular Endothelial Growth Factor), azaz az érfalak endothel sejtjeinek megnagyobbodásáért felelős tényező. 1989-es felfedezésének idején még VPF-nek (Vascular Permeability Factornak), a vérerek áteresztőképességét meghatározó faktornak nevezték. A keratinociták által termelt VEGF az endothel sejtek felületén jelen lévő receptorok egyikén tapad meg, és egy olyan folyamatot indít el, amelynek eredményeképpen új vérerek keletkeznek. Ez a folyamat az úgynevezett angiogenezis. A VEGF rendkívül fontos szerepet játszik a magzati fejlődésben és a hegképződésben, abban a két folyamatban, ahol az érképződés meghatározó jelentőségű. A VEGF ugyanakkor igen nagy hatásfokkal működik közre az értágulatosság kialakulásában is. Ebben a folyamatban 50 000-szer hatékonyabbnak bizonyult, mint például a hisztamin (az a kémiai közvetítőanyag, amely az allergiás reakciók kiváltásában játszik kulcsszerepet). Egyes gyulladásos dermatózisok, például a psoriasis és a rosacea tüneteinek kialakulásában is közrejátszik a VEGF, amelyet a szokásosnál jóval nagyobb mennyiségben találtak meg az ilyen kórképeket mutató páciensek szervezetében. A rosacea esetében a VEGF kettős hatást fejt ki:
•előidézi a bőrben található hajszálerek folyamatos értágulatát,
• olyan enzimek kiválasztását indítja be, amelyek pusztítják a kollagénrostokat, és a támaszukat vesztett vérerek törékennyé válását idézik elő.
Mindezen tulajdonságai miatt az érzékeny, kivörösödésre hajlamos, reaktív bőr kezelésében ma nagy figyelmet szentelnek a VEGF-szint alakulásának.

AZ ÉRZÉKENY BŐR

A bőrpír jelentkezésének és fennállásának tartóssága alapján az érzékeny, reaktív bőrnek több típusát (a rosaceának több stádiumát) különböztetjük meg.

Az átmeneti, gyorsan múló bőrpír

Ebben a stádiumban az érzékeny, reaktív bőrön általában csak néhány percig, vagy legfeljebb néhány óráig áll fenn a bőr vörössége. A piros foltok főként az arcon jelentkeznek, olykor felhúzódhatnak a hajas fejbőrre, megjelenhetnek a fülön vagy a dekoltázs területén is. Van, hogy a bőrpírt ödéma, a bőr hőmérsékletének megemelkedése és csípő érzet is kíséri. A piros bőrfoltok kialakulását kiválthatja a külső hőmérséklet hirtelen változása, a megfelelő fényvédelem nélküli napexpozíció, az emocionális stressz, alkoholos ital, meleg vagy fűszeres étel fogyasztása, hormonális változás. Mindezek a tényezők gyulladásos reakciókat indukálhatnak, amelyek azután a bőr hajszálereinek kitágulásához és törékennyé válásához vezetnek.

Az állandósuló bőrpír: az erythro-couperosa

Az átmeneti, múló bőrpír stádiumában tapasztalható „elpirulások” után az erek még gyorsan visszanyerik normális állapotukat, a bőr pedig eredeti színét, és a páciens tünetmentesen élhet egészen a fentebb felsorolt kiváltó tényezők valamelyikével való újbóli találkozásig. De sajnos minél gyakrabban fordul elő ilyen, átmeneti bőrvörösséggel járó válaszreakció, annál jobban kitágulnak, annál törékenyebbé válnak az erek, míg végül eljutnak egy olyan stádiumba, amikor már a kiváltó tényezők elmúltával sem tudnak visszatérni eredeti állapotukba. Kialakul az erek tágulatossága.Ebben az esetben az alábbi tünetek jelentkeznek:
• állandósuló piros foltok: erythrozis,
• jól látható vörös vagy lilás elszíneződésű hajszálerek megjelenése az orrcimpákon, az orcákon vagy az állon: couperosa.
Az átmeneti, múló bőrpír állandósulása, azaz erythro-couperosává alakulása főként a bőrtípusuknál fogva erre hajlmos (szőke, világos bőrű) egyéneknél figyelhető meg. Az állandósult bőrpír, a rosaceának ez a jóindulatú stádiuma ritka esetekben sajnos továbbfejlődhet olyan, súlyosabb stádiumok felé is, amelyek már komolyabb dermatológiai beavatkozást és folyamatos nyomonkövetést igényelnek.

About Kelemen Gréta
"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején. Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára. Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Author:

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is. Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején. Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára. Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük