Egészség

A jó közérzet megteremtésének eszközei

A jó közérzet megteremtésének eszközei

A spák és általában a jó közérzeti szolgáltatásokat nyújtó intézmények a fi zikai és mentális értelemben vett jóllét és az öröm szigetei rohanó világunkban. Az öröm pedig az általános kortünetnek számító stessz kezelésében kulcsfontosságú szerepet játszik.

Gyakorlat az oxigénellátás javítására

A vendég a hátán fekszik. Helyezkedjünk el mellette, és tegyük a kezünket a rekeszizom területére. Kérjük meg vendégünket, hogy szívja be a levegőt jó mélyen az orrán keresztül, majd lélegezze ki a száján át. Krémmel vagy masszázsolajjal keverjünk össze néhány csepp illóolajat, és kenjük be vele a kezünket. Helyezkedjünk el a vendég feje mögött, kezünket tegyük a vállára. Kérjük meg, hogy fújjon ki minden tartalék levegőt a tüdejéből, eközben helyezzük a kezünket az arca fölé az orra közelébe, majd kérjük meg, hogy jó mélyen szívja be a levegőt az orrán át.

Méregtelenítő kezelések: az ellazítás első fázisa

A spa stresszoldó kezelései mindig méregtelenítéssel és tisztítással kezdődnek. Különleges tulajdonságú anyagok segítségével eredményesen távolíthatóak el a bőr felszínéről az elhalt hámsejtek, és megkönnyíthető azoknak a toxikus anyagoknak a kiürítése is, amelyek a stressz hatására megszaporodnak a szervezetben. A kaolin maszk, a mézzel, rassoullal (észak-afrikai ásványfölddel), zöld teával, algákkal, gyógyfüvekkel végzett testtekercselés az izzadságon keresztül rengeteg méreganyag eltávozását idézi elő. A szakemberek pontosan tudják, hogy szó szerint igaz a hindu mondás, miszerint: „A szépség belülről fakad”.

A langyos olajjal végzett masszázs

A kellemes hőmérsékletűre felmelegített maszszázsolaj relaxáló, nyugtató hatású esszenciális olajakban gazdag. Kitűnően alkalmas a túlfeszített idegek lecsillapítására és megnyugtatására, miközben a bőrt bársonyosan selymessé varázsolja.

Meleg füves lazító masszázs

Az izomfeszültségek ellen Thaiföldön illatos gyógyfüvekből, esszenciális olajakból, növényi olajakból és méhviaszból készítenek rendkívül hatásos izomlazító szert, egy kis só hozzáadásával. Az olajos-gyógynövényes keveréket azután kis zsákocskákba töltik. Felhasználás előtt gőzzel megmelegítik, és így helyezik a kezelendő területre, ahol hosszan fejti ki jótékony izomlazító hatását.

Energizáló, meleg lávakövek

A „Stone Therapy” nemcsak egy önállóan alkalmazható kezelésfajta. A meleg lávakövek jótékony hatását érdemes más kezelések során is kihasználni, mert kitűnő és egyszerűen alkalmazható eszközei a jó közérzet fokozásának, az energetikai egyensúly helyreállításának. Az anyagcsere működését is támogató kövek a láb fáradtságának enyhítésére is tökéletesen alkalmasak. Ha a vendég vénás problémákkal küzd, a jégbe hűtött (lehetőleg márvány-) kövek tehetnek jó szolgálatot az erek összehúzásában és a fájdalom enyhítésében. A lávakövek a föld mágnesességét hordják magukban. A mélyben eltöltött hosszú-hosszú évek során telítődtek a föld pozitív és negatív energiáival, s érintkezés útján ezeket az energiákat képesek az emberi testnek is átadni. A nagy bazalttartalmú kövek kitűnő hőtároló képességgel rendelkeznek, ezért gyakran alkalmazzák őket például szaunákban. Az ellazulás megkönnyítésére a meleg kövek hatását érdemes kihasználni a különböző arcés testkezelések során.

A kezelőkabin illatosítása

A kabin színei és megvilágítása mellett illata is rendkívül fontos tényező a vendég közérzete szempontjából. A választott alapjegy lehet például fűszeres, gyógyfüves vagy kókuszos illat, de ezekhez mindig érdemes egy kevés mirrhát, szantált, rózsát keverni, ami megnemesíti, lélekkel tölti meg az illatot. A kabinok illatosítására mi magunk is készíthetünk egyedi potpourri csomagocskákat. Egy kis jól szellőző textilzsákba töltsünk például néhány cseppnyi tetszés szerinti illóolajjal átitatott szárított rózsaszirmot, szantálfa darabkákat és porrá őrölt kardamom magot.

Kínáljunk vendégeinknek teát a kávé helyett

A jó közérzeti szolgáltatásokat nyújtó spa vagy wellness intézmény zen szelleméhez nem illik a kávé. Vendégeinknek inkább citromfűből, gyömbérből készült főzetet kínáljunk, ami fokozza a szervezet hőtermelését, serkenti az anyagcserét, következésképpen segíti a kiválasztást, a méreganyagok kiürülését a szervezetből. A tea szintén alkalmas az anyagcsere fokozására. Tele van taninnal és a szabad gyökök képződését akadályozó, antioxidáns polifenolokkal. A tea rendszeres fogyasztás esetén úgy hat, mint valami szépségelixír: segít a fi atalság megőrzésében. A benne található B1- és B2-vitaminok, valamint nyomelemek (foszfor, mangán, kálium, fl uor és réz) egyszerre fejtenek ki jótékony hatást az immunrendszerre, az ideg-, az emésztőés az érrendszerre.

Relaxációs kendők

A kínai kultúrában az arc- és testkezelések záróakkordjaként gyakran adnak a vendégnek narancsvirágvízzel vagy citromfű esszenciális olajával dúsított vízzel átitatott, azután gondosan összetekercselt kis kendőt. Ezt könnyen elkészíthetjük mi magunk is. Áztassunk néhány percre illóolajos, illatos vízbe egy kis törlőkendőt, azután csavarjuk ki, és szorosan tekerjük össze. Helyezzük két-három percre meleg gőz fölé. A gőz hőmérséklete legyen kellően magas, de nem égetően forró. Az arckezelés végeztével kérjük meg vendégünket, hogy csukja be a szemét, és helyezzük az illatos, meleg kendőt az arcára. (Nagyobb méretben a testen is nyugodtan alkalmazható.) A kendők kellemes, örömteli érzést keltenek a vendégben, tonizálják a bőrét, és tökéletesen alkalmasak arra is, hogy egy gyengéd mozdulattal segítségükkel eltávolítsuk a bőrről a kezeléshez használt anyagok utolsó kis maradványait is.

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük